• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
15 Temmuz Derneği'nden 12 Eylül paneli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

15 Temmuz Derneği, 1980 yılında yaşanan 12 Eylül askeri darbesinin gençler tarafından anlaşılması adına lise öğrencilerine yönelik bir panel düzenledi.

Gazeteci Zeynep Bayramoğlu moderatörlüğünde "15 Temmuz Hafıza Müzesi"inde düzenlenen panele konuşma olarak Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu ve Gazeteci-Yazar İdris Kardaş katıldı.

Darbe sürecinde yaşananların karanlık odaklar tarafından senaryolaştırılarak sahnelendiğini belirten Rektör Prof. Dr. Hacısalihoğlu, farklı kesimlerden ölen kişilerin aynı silahla vurulduğunu ve bunların delillerinin açıkça ortada olduğunu söyledi.

Hacısalihoğlu, "Sizin yaşınızdaki gençler bir sabah sağ ve sol diye kamplara ayrılmıştı. Darbenin arkasındaki karanlık güçler senaryoyu ortaya koydular. Darbenin başındaki şahıs, 'biz darbenin şartlarının oluşmasını bekledik' demişti. İnsanların bu işe birileri dur demelerini bekleyip darbe yaptılar. O ölen çocukların hepsi vatan için öldüklerini zannettiler." diye konuştu.

Ülke olarak çok darbe yaşadıklarını ancak ailelerin bu konuda çocuklarıyla iletişim kurmadıklarını, bu tür olayları sakladıklarını söyleyen Gazeteci-Yazar İdris Kardaş, her kuşağın darbeleri kendisinden sonraki kuşaktan sakladığını ifade etti.

"Birçok değişiklik yaşandı ama maalesef hala darbe anayasası var"

Kardaş, "Her 10-15 yılda bir bu ülkede darbeler yaşanıyor. Bu darbelerle çok büyük acılar yaşanıyor. İşkenceler, gözaltılar, sürgünler, vatandaşlıktan çıkarılan insanlar… Neredeyse toplumun tamamı bu süreçten etkilenmiş. Bugün PKK dediğimiz terör örgütü 12 Eylül sonrasında Diyarbakır'daki cezaevinde yaşanan işkencelerden sonra güçlenip başımıza bela olmuş. O günün anayasası hala yürürlükte. Birçok değişiklik yaşandı ama maalesef halen darbe anayasası var. Oysaki toplumdan bu yönde talepler de var. Ama nasıl oluyorsa tamamen değiştirilemiyor." dedi. (Nizamettin Aşkın- İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir