• DOLAR 32.371
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2325.427
  • ...
`Herkese Tanınan Haklar Müslümanlara Tanınmıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ADANA - Birleşmiş Milletler tarafından 64 yıl evvel kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin insanlara tanıdığı hak ve hukukları değerlendiren Molla Ekrem Derdiyok, herkese tanınan temel insan haklarının dahi Müslümanlara çok görüldüğünü söyledi.


İnsan Haklarından Bahseden Batı, İnsanlığı Katlediyor
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin tarihine dikkat çeken Molla Ekrem; "Bu hak 1948`de yani 64 yıl önce tanınmış. Yani demek oluyor ki Avrupa 1948`e kadar hep baskıcı, despot davranmış. Bu hak kabul edilinceye kadar onların yanında insan hakkı diye bir şey yok. Bu belki insan alemi için güzel bir şey, güzel bir gelişmedir ancak Avrupalıların İslam alemine olan bakış açısı hiçbir zaman değişmemiş. Çünkü biz görüyoruz ki insan haklarıyla ilgili mesajlar veren bunun için kanunlar yapan Avrupa, hala İslam aleminin coğrafyalarında saldırganlıklarını devam ettiriyor, hala katletmeye devam ediyor, hala öldürüyor, hala kan döküyor, hala gözyaşı akıtıyor. Hala Irak`ta kendileri var, Afganistan`da kendileri var, İslam alemi arasında bu çatışmaları çıkartanlar kendileridir" dedi.


Türkiye`de İnsan Hakları Sözde Kalıyor
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin Türkiye tarafından da kabul edildiğinin ancak bunun sözde kaldığını belirten Molla Ekrem, "Bu bildirge Türkiye tarafından da kabul edilmesine rağmen maalesef şahit oluyoruz ki bu hak sadece kâğıt üzerinde ve insanların sözlerinde dillendiriliyor. Bakıyoruz ki bizim kız çocuklarımız, inançlarından dolayı taktıkları örtülerinden dolayı okullara alınmıyorlar. Maalesef kızlarımızın bu insanlık hakkına da, İslami hakkına da müdahale ediliyor. Her ne kadar 1948`den bu yana bu hak beyannamesi varsa da mazlumlar için, mustazaflar için, Müslümanlar için, maalesef bu geçerli olmamıştır"dedi.


Kadına Gerçek Değeri İslam Vermiştir
Kadına hak ettiği değeri İslam`ın verdiğini belirten Molla Ekrem, "Gerçekten kadın haklarıyla ilgili bir hak, bir hukuk, bir özgürlükten bahsedilecekse bu hakkı gerçek anlamıyla kadına İslam vermiştir. İslam öncesi kız çocukları diri diri toprağa gömülüyordu. Avrupa`da kadına bir hak tanımıyorken İslam geldiğinde yüce Mevla onların hesabının sorulacağını buyurarak onları koruyor ve muhafaza ediyor. Peygamber efendimiz buyuruyor ki `Cennet annelerin ayakları altındadır.` Eğer bir çocuk cennetini arıyorsa gitsin annesinin ayağının altında, ona hizmet etmekte arasın. İslam`ın kadına verdiği bu hak İslam yarım adasından her tarafa yayılmıştır" dedi.


Kadınlar Bize Allah`ın Emanetidirler
Derdiyok sözlerine şöyle devam etti, "Biz diyoruz ki, `hakikaten kadının onurunu, şerefini, kişiliğini, koruma niyetindeyseniz` bunun yolu Peygamber Efendimizin getirdiği vahiyden geçer, İslam`dan geçer. Siz İslam`ı kabul edin, siz İslam`a dönün. İslamiyet`in kadınla alakalı mesajlarına bir başvurun. Orada İslamiyet`in kadına ne kadar çok haklar verdiğini göreceksiniz. Evet, bizim annelerimiz, bizim kadınlarımız, bizim kızlarımız, bizim kutsallarımızdırlar. Onlar bizim başımızın tacıdırlar. Onlar bizim, iffetimiz, namusumuz ve şerefimizdirler. Onlar bizim çocuklarımızın analarıdırlar. Onlar bizim eşlerimiz ve dava arkadaşlarımızdırlar. Hiçbir zaman biz onların dişi taraflarına değil, kişilik tarafına, sosyal hayatımızın bir parçası olma tarafına bakıyoruz. Allah`ın onarla vermiş olduğu değer tarafıyla onlara yaklaşıyoruz ve biz onlara değer veriyoruz. Peygamber Efendimiz veda hutbesinde; onlar Allah`ın size emanetidirler, o emanete asla hıyanet etmeyin` demiştir. İnancımız bize bunu emrediyor. Onun içindir ki biz Müslümanlar kadınlarımıza asla zulmetmedik, hakaret etmedik, ikinci sınıf muamelesinde bulunmadık "dedi.

Peygamberimiz 14 Asır Önce İnsan Haklarını İlan Etti
Peygamber Efendimizin veda hutbesindeki insanlığa hitabından bahseden Molla Ekrem, "Eğer yeryüzündeki insanlık, tüm insanlığa kalıcı bir hak, bir hukuk getirmek istiyorlarsa şu kâinat ve evreni yaratan yaratıcının gönderdiği rahmet peygamberinin veda hutbesinde okumuş olduğu insan hakları beyannamesine müracaat etmeleri gerekir. Avrupa bu hakkı 1948 de getirmişse de Allah`ın Resulü, Rahmet Peygamberi, 14 asır önce veda hutbesinde 124 bin sahabe ile bütün insanlığa ilan etmiştir.

Onlardan birisi; `Ey İnsanlar! Sizin canınız, sizin malınız, sizin namusunuz, mukaddestir, korunmaktadır.` Burada Allah`ın Resulü evrensel bir mesaj veriyor, Ey insanlık! diyor. Biz de şunu söylüyoruz, Ey insanlık! Kalıcı bir insan hakkını savunuyorsanız Peygamber Efendimizin veda hutbesine müracaat edin. Siz oraya müracaat ederseniz çok şeyler öğreneceksiniz. Çünkü orada insanlık dersi vardır, orada hak vardır, hukuk vardır, Çünkü o mesajın içinde sevgi vardır, saygı vardır, barış vardır.

İslamiyet`in ve Müslümanların merhameti sadece Müslümanlara değil, bütün insanlığadır. Çünkü bize gönderilen rehberimiz, önderimiz Hz. Muhammed (SAV)âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir. Bizler de o Peygamberin ümmeti Müslümanlar olarak bütün insanlığa merhamet dersini vermeye hazırız" diye konuştu. (Ayhan Kaya-İLKHA)
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir