• DOLAR 32.323
  • EURO 35.085
  • ALTIN 2282.341
  • ...
Bolton'un ardından... İran, olası Ruhani-Trump görüşmesini reddetti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik danışmanı John Bolton'ı görevden aldığını açıkladı.

Trump, attığı Twitter mesajlarında, "Dün akşam John Bolton'a, Beyaz Saray'daki hizmetlerine artık ihtiyaç kalmadığını söyledim. Yönetimdeki diğerleri gibi, yaptığı önerilerin birçoğuna hiç katılmıyordum ve bu nedenle John'un istifasını istedim, o da bu sabah sundu" dedi.

Bolton, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, istifasını kendisinin önerdiğini ve Trump'ın cevap olarak "Bunu yarın konuşalım" dediğini paylaştı.

İRAN REDDETTİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, daha önce Trump'ın İran ile ön şartsız görüşmeye hazır olduğu mesajını vermişti. Bu sebeple Bolton'ın görevden alınması 'İran'a zeytin dalı' olarak yorumlanıyordu. The New Arab'ın haberine göre İran, buna rağmen olası bir doğrudan görüşmeyi reddetti.

İran resmi haber ajansı IRNA'dan aktarılan habere göre İran'ın BM elçisi Majid Takht-Ravanchi "ABD hükümetinin ekonomik terörizmi ve İran halkına böyle acımasız yaptırımlar uygulandığı sürece müzakerelere yer yok. ABD'nin aşırı uç politikasının değişip değişmemesi çeşitli faktörlere bağlı. John Bolton bir iç meseledir ve iç meselelere karışmıyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD'DEN GELEN SON İRAN AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Trump'ın imzaladığı ve terörle mücadeleye yönelik yaptırımları artırdığı kararnameye ilişkin 10 Eylül Salı günü Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenledi.

Trump ve Ruhani'nin bu ay sonunda New York'ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantıları esnasında görüşüp görüşmeyeceklerine ilişkin bir soruyu Pompeo, "Başkan Trump, Ruhani ile hiçbir ön şart olmadan görüşmeye hazır olduğunu net bir şekilde söyledi." diye yanıtladı.

Mnuchin de muhtemel Trump-Ruhani görüşmesine ilişkin, ABD'nin İran'a herkesten çok yaptırım uyguladığını ve bunun da işe yaradığını belirterek, "Başkan, hiçbir ön şart olmadan Ruhani ile görüşeceğini açıkça söyledi ancak maksimum baskı kampanyamızı da sürdürüyoruz." ifadesini kullandı.

Trump geçen hafta yaptığı açıklamada, BM Genel Kurulu görüşmelerinde İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşmeye açık olduğunu söylemişti.

Trump, Ruhani ile muhtemel görüşmesine ilişkin, "Bilmiyorum. Her şey mümkün. Kendi sorunlarını çözmek istiyorlar. Finansal olarak kötüye gidiyorlar. Biz bu sorunları 24 saatte çözebiliriz." değerlendirmesini yapmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir