• DOLAR 32.375
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2325.76
  • ...
ABD ordusu, Taliban'a karşı operasyonlarını hızlandıracak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Reuters'tan Phil Stewart'ın makalesine göre ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Başkanı ve ABD Deniz Genel Müdürü Kenneth MacKenzie Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Bagram Havaalanı'nda bir grup gazeteciye açıklamalarda bulundu.

İşte makaleden ayrıntılar:

McKenzie, Taliban'ın geçen hafta ABD askerini öldürmesiyle ilgili olarak, örgütün barış görüşmelerinde el güçlendirmeyi abarttığını söyledi.

Ülkeyi yönettiği 2001'den bu yana geniş bir bölgeyi yöneten Taliban, Pazar günü yaptığı açıklamada Trump'ın görüşmeleri iptal etmesi konusunda "Daha fazla ABD aserinin öleceğini" söyledi.

McKenzie Taliban'ın açıklaması hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Ancak Afganistan'daki ABD birliklerinin “savunmasız” olmadığına dikkat çekti.

ABD liderliğindeki uluslararası kuvvetlerin ve Afganistan hava kuvvetlerinin Taliban'a yönelik hava saldırılarındaysa şimdiden artış yaşandı.

 3 Eylül tarihli Birleşmiş Milletler raporunda 10 Mayıs ve 8 Ağustos arasında 506 saldırı olduğu, bunun 2018'deki aynı döneme göre yüzde 57 fazla olduğu kaydedildi.

TRUMP'IN KARARI ve AFGANİSTAN'A YANSIMALARI

ABD Başkanı Trump, bir ABD askerinin de öldüğü Kabil'deki son saldırıdan dolayı Taliban'la devam eden barış görüşmelerini durdurdu. Trump, kararını 8 Eylül tarihinde duyururken, aynı gün Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve bazı Taliban liderleri ile Camp David'de yapılması planlanan gizli görüşmelerin de iptal edildiğini kaydetti.

Müzakerelerin durması, Afganistan'da daha fazla şiddet korkusu yarattı ve 28 Eylül'de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce başkent Kabil'deki ve diğer merkezlerdeki güvenlik uyarıları arttı.

Trump, uzun zamandır Afganistan savaşından şikayetçiydi. 23 Temmuz 2019'da Beyaz Saray'da Pakistan Başbakanı Imran Khan'ı ağırladığı sırada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, "Afganistan'daki savaşı bir haftada bitirebilirim, sadece 10 milyon kişiyi öldürmek istemiyorum" demişti.

"TALİBAN GÖRÜŞMELERİ HAFİFE ALIYOR"

McKenzie, Taliban'ın Washington ile müzakerelerin narin yapısını daha sonraki aşamalarında bile hafife aldığına inandığını söyledi.

McKenzie, “Ellerini abarttıklarını, Amerikan halkının karakterini ve ABD başkanının karakterini yanlış değerlendirdiklerini düşünüyorum" dedi.

ABD KUVVETLERİNİN GELECEĞİ

Afganistan'daki zeminde artan gerilim, Amerikan kuvvetlerinin gelecekteki seyri hakkındaki belirsizliği de arttırıyor.

ABD'nin, Afganistan'da Trump'ın 8 bin 600'e düşürmek istediğini söylediği yaklaşık 14 bin askeri var.

Temmuz ayında yayınlanan bir BM raporda, hava saldırılarında yoğunluk yaşandığı ve sivil kayıpların arttığı belirtildi.

AFGANİSTAN'DA NATO ve ABD, TALİBAN'DAN DAHA FAZLA SİVİL ÖLDÜRDÜ

Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonunun (UNAMA) raporuna göre Afganistan'da 2019'un ilk 6 ayında en az 3 bin 812 sivil öldü veya yaralandı. Ülke genelinde yılın ilk yarısında bin 366 sivil hayatını kaybederken; 2 bin 446 kişi de yaralandı. Toplam ölü ve yaralı sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 27 düştü ancak hükümet ve NATO önderliğindeki güçlerin gerçekleştirdiği operasyonlarda hayatını kaybeden sivillerin sayısı yüzde 31 arttı.

1 Ocak-30 Haziran 2019 arasında Taliban ve diğer grupların saldırılarında 531 Afgan hayatını kaybederken bin 437 kişi de yaralandı. Hükümet ve koalisyon güçlerinin operasyonlarında ise 717 Afgan ölürken 680 kişi de yaralandı. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

Afganistan'daki ABD kuvvetlerinin sözcüsü bu yöntem ve bulgulara itiraz etti, ancak sivil kayıp rakamları vermeyi reddetti.

McKenzie gazetecilere, şu an için “sert mücadele” ile savaşmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi: "Birkaç karar alacağımızı düşünüyorum, sanırım önümüzdeki birkaç gün içinde ülkemizin başkentine geri döneceğiz ve bu bize ilerlemede daha fazla rehberlik sağlayacaktır."

Bu haberler de ilginizi çekebilir