Batıya Özenen Değil, Özüne Bağlı Nesiller Dileğiyle HAYIRLI OLSUN
Yeni eğitim ve öğretim yılı dolayısıyla 18 milyonun üzerinde öğrenci için ders zili çaldı. HÜDA PAR Eğitim İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada, yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olması temennilerinde bulunulurken eğitim politikasının Batıya özenen değil, medeniyet değerlerimize uygun, özüne bağlı nesiller yetiştiren bir anlayışta olması gerektiğine dikkat çekildi.
Doğruhaber
Yaz tatilinin ardından 18 milyonun üzerinde öğrenci ve 1 milyonu aşkın öğretmen için yeni eğitim öğretim yılının ilk ders zili bugün çaldı. Yeni eğitim ve öğretim yılı birinci dönemi 17 Ocak 2020 Cuma günü sona erecek. Birinci dönem ara tatili 18-22 Kasım 2019'da, yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020'de yapılacak. İkinci dönem 3 Şubat 2020 Pazartesi başlayacak ve 19 Haziran 2020 Cuma tamamlanacak. İkinci dönem ara tatili 6-10 Nisan 2020'de yapılacak.
HÜDA PAR‘DAN EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI MESAJI
HÜDA PAR 2019 - 2020 Eğitim ve Öğretim yılı dolaysıyla mesaj yayınladı. Eğitimle ilgili bir dizi tespitlerin yer aldığı açıklamada, “Eğitim politikasının kendi toplum dinamiklerimize ve medeniyet değerlerimize uygun olması çok önemlidir.” ifadeleri kullanıldı.
EN ÖNEMLİ YATIRIM, EĞİTİME YAPILANIDIR
“Eğitim noktasında istenen seviyede değiliz.” denilen açıklamada şunlar ifade edildi; “Hem teknik hem pedagojik hem de değerler noktasında eğitim sisteminin birçok eksiği ve sorunu mevcuttur. Bir kez daha yeni yıla maalesef bu sorunlarını çözememiş olarak girmenin sıkıntılarını yaşayacağız. Her yeni gelen bakan kendine göre yeni bir anlayış ve mantık oturtmaya çalıştığı ve eğitim sistemi üzerindeki vesayet hep devam ettiği için bugüne kadar ihtiyaç duyulan eğitim modelinin yerleşmesi mümkün olmamıştır. İnsan ve toplum için hayati önem taşıyan eğitim, toplumun geleceğinin inşa edildiği laboratuvarlardır. Toplumların kalkınması ve gelişmesi eğitimle olur. Ancak Eğitime yeteri kadar değer veren toplumlar dünyada söz sahibi olabilmekte ve tarihin akışına yön verebilmektedirler. Bu açıdan toplumlar için “eğitim” ve “istikbal” perspektifi, tarih sahnesinde var olma ile olmama meselesidir. Bu nedenle geleceğe yapılabilecek en önemli yatırım, eğitime yapılanıdır.”
EĞİTİMİN MEDENİYET DEĞERLERİMİZE UYGUN OLMASI ÇOK ÖNEMLİDİR
Eğitimin yerli olmasının önemine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Eğitim ile ilgili önemli olan bir diğer husus da eğitimin yerli olmasıdır. Eğitim politikasının kendi toplum dinamiklerimize ve medeniyet değerlerimize uygun olması çok önemlidir. MEB’in hedeflediği 2023 Eğitim vizyonu ise kendi kadim kültür ve medeniyetimizden ziyade, şimdiye kadar olduğu gibi yine batıyı esas almaktadır. Bu vizyon ile hiçbir kutsalı olmayan, laik, batıcı ve bencil bir nesil yetiştirilmeye devam edecektir. Böyle bir eğitim felsefesi/siyaseti, memleketin ve toplumun faydasına değildir. “
Açıklamada son olarak şu tespitlerde bulunuldu; “Eğitim ve öğretim yılının başlaması münasebetiyle bir takım tespitlerimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz;
-Eğitim müfredatlarının ideolojiden arındırılması önemlidir. İlim yerine resmi ideolojinin berrak zihinlere içirilmesinden vazgeçilmelidir. Bu anlamda müfredat ve ders kitaplarında var olan ve dini-ahlaki değerlerimizle tezat teşkil eden hususların ayıklanarak çıkarılması gerekir.
-Karma eğitim sorunu bazı imam hatip okulları dışında henüz devam etmektedir. Birçok pedagojik olumsuzluğun yanında toplumun inancı ve kültürüne uymayan zorunlu karma eğitimin, bütün eğitim safhaları için alternatifinin oluşturulması, isteyenler için erkek ve kız öğrencilerin ayrı okullarda veya sınıflarda okumalarının yolu açılmalıdır. Bu anlamda sadece kız öğrencilerin alındığı üniversitelerin bir an önce kurulması çok önemlidir.
-Sınavlar eğitimin bir parçasıdır. Ancak eğitim sisteminin bütün evrelerinin sınav merkezli bir hale getirilmesi psikolojik ve sosyolojik birçok olumsuzluk doğurmaktadır. Sınavlardan çok, öğrencilerin genel durumlarının ve not ortalamalarının daha belirleyici hale getirilmesi en sağlıklı olanıdır. Sınav sistemi gözden geçirilmeli, öğrenciler sınava değil hayata hazırlanmalıdır. Öğrencilerin geleceği birkaç saate mahkûm edilmemeli, sınav odaklı eğitime son verilmelidir.
ADALETSİZLİKLERE FIRSAT VERİLMEMELİDİR
-Öğretmenlerin, öğrenim kalitesi ve koşulları ile birlikte gelir düzeyleri yükseltilmelidir. Öğretmen alımlarında, mülakat ve güvenlik soruşturmaları adı altında yapılan adaletsizliklere son verilmelidir.
- Öğretmen yetiştirme ve atama sisteminin revize edilip, öğretmen atamaları ve dağılımında bölgeler arasında yaşanan dengesizlikler ve dolayısıyla adaletsizliklere fırsat verilmemelidir.
-Yoksul ve dar gelirli ailelerin çocuklarına kırtasiye, servis ücretleri vb. giderlerin karşılanabilmesi için yardım yapılmalıdır.
-Okulların kapısına kadar dayanan uyuşturucu çetelerine karşı önlemler arttırılmalı, çocuklar zararlı alışkanlıklara karşı korunmalıdır. Bu konuda aileler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği geliştirilmelidir.”
18 MİLYON 108 BİN 860 ÖĞRENCİ ÖRGÜN EĞİTİM ALIYOR
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), tarafından "Milli Eğitim İstatistikleri-Örgün Eğitim 2018-2019" verileri açıklandı. Buna göre, Türkiye'de okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde, 9 milyon 394 bin 125'i erkek, 8 milyon 714 bin 735'i kız olmak üzere toplam 18 milyon 108 bin 860 öğrenci örgün eğitim alıyor. Örgün eğitimdeki öğrencilerden 15 milyon 88 bin 592'si resmi, 1 milyon 440 bin 577'si özel ve 1 milyon 579 bin 691'i ise açık öğretim kurumlarında okuyor. Resmi okullarda eğitim görenlerin 7 milyon 727 bin 273'ü erkek, 7 milyon 361 bin 319'u kız öğrencilerden oluşuyor. Özel okullarda ise 787 bin 958 erkek, 652 bin 619 kız öğrenci eğitim görüyor. Açık öğretimde kayıtlı aktif öğrencilerin 878 bin 894'ünü erkekler, 700 bin 797'sini kızlar oluşturuyor. Örgün eğitimdeki öğrencilerin 1 milyon 564 bin 813'ü okul öncesi eğitimde, 5 milyon 267 bin 378'i ilkokulda, 5 milyon 627 bin 75'i ortaokulda, 5 milyon 649 bin 594'ü ortaöğretimde bulunuyor. Ortaöğretimdeki 5 milyon 649 bin 594 öğrencinin 3 milyon 250 bin 334'ü genel liselerde, 1 milyon 793 bin 391'i mesleki ve teknik liselerde, 605 bin 869'u da imam hatip liselerinde eğitim alıyor.
ERDOĞAN'DAN YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019-2020 eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla mesaj yayımladı. Genç ve dinamik bir nüfusa sahip olan Türkiye'nin, gelişme yolunda önemli mesafe kat ettiğini belirten Erdoğan, "Kalkınma ve ilerleme yolunda Türkiye'yi hedeflerine ulaştıracak en temel güç eğitimli, nitelikli insan gücüdür. Bu anlayışla, eğitim her zaman öncelikli meselelerimizden biri olmuştur. Ülkemizin, başarılı ilerleyişini sürdürebilmesi ve 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için eğitim yatırımlarının artırılması, eğitimdeki kalitenin yükseltilmesi ve çağın gereklerine uygun olarak eğitim anlayışının yenilenmesi elzemdir." değerlendirmesinde bulundu.
"GÜNÜN İHTİYAÇLARINA UYUM SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Özellikle son dönemde hayata geçirilen uzun vadeli politikalar ve verilen büyük emekler sonucunda eğitim alanında ulaşılan seviyenin memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında şunları kaydetti: "Geleceğimizin teminatı çocuk ve gençlerimizin iyi bir eğitim alması, kaliteli bir mesleki eğitimin yanı sıra gelişmeye ve araştırmaya açık bir bakış açısına sahip olabilmeleri, özgüveni yüksek, milli ve manevi değerlerine bağlı nesiller yetiştirilmesi için bütün imkanlarımızı seferber ettik. Tüm çocuk ve gençlerimizin fırsat eşitliği içinde eğitim-öğretim olanaklarından faydalanabilmesi için çalışmaya, özel sektör temsilcilerinin ve hayırsever vatandaşlarımızın da desteğiyle, eğitim alanında önemli atılımlar gerçekleştirmeye, bu alanda yeni reformlarla günün ihtiyaçlarına uyum sağlamaya devam edeceğiz. Başta ailelerimiz olmak üzere, çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimiz, okul idarecilerimiz ve eğitim camiasının tüm mensuplarının hedeflerimize ulaşma yolunda devletimize destek vermeleri ve güç birliği yapmaları bizler için büyük önem taşımaktadır. Bu düşüncelerle, 2019-2020 eğitim öğretim yılında öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz başta olmak üzere bütün eğitim camiamıza başarılar diliyor, tüm vatandaşlarımı en kalbi duygularla selamlıyorum."