• DOLAR 32.386
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.86
  • ...
"Safvan bin Muattal denince akla iffet gelir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sahabe Safvan bin Muattal'ın daha iyi tanınması için yapılan programa katılan ve duygularını İLKHA ile paylaşan vatandaşlar, bugüne kadar hakkıyla tanınmamış olan iffet kahramanı Sahabe Safvan bin Muattal'ın örnek alınması gerektiğini vurguladılar.

"İfk hadisesinin kahramanlarındandır"

Safvan bin Muattal'ın İfk hadisesinde isminin geçmesi üzere günahsız olduğunun Allah tarafından Kur'an-ı Kerim'de açıklandığını ifade eden vatandaşlardan Sinan Temel, "İki cihan serveri Hazreti Peygamber Efendimiz'in (sallallahu aleyhi vesellem) yanında bulunmuş, yol arkadaşlığını yapmış, onun davasını, onunla birlikte insanlara yayma mücadelesi vermiş insanlara sahabe diyoruz. O devrin çilesini çekmiş, cefasını çekmiş, nice zorluklarla karşılaşmış, buna rağmen taviz vermemiş, iman ehli, gönül ehli insanlarımıza sahabe diyoruz kısaca." dedi.

Safvan bin Muattal'ın Adıyaman'ın en büyük değeri olduğunu söyleyen Temel, "Adıyaman bu noktada çok şanlı bir ildir. Hazreti Peygamber Efendimizin yol arkadaşlarından, İfk hadisesinin kahramanlarındandır. Hazreti Peygamberimiz 'Onun hakkında iyilikten başka bir şey bilmiyorum.' dedi. Onun övgüsüne mazhar olmuş bir insanın Adıyaman topraklarında misafir olması bizim için gerçekten çok önemli. Dolayısıyla onun taşıdığı ulvi değerleri ve manevi ikliminden istifade etmek maksadıyla yapılan bütün etkinlikleri takdir ediyoruz. Siz değerli basınımız vasıtasıyla bunu daha geniş kitlelere duyurduğumuz takdirde onun sahiplenilmesi, kucaklanılması daha güzel olacak, hayırlara vesile olur inşallah." ifadelerini kullandı.

Sahabeler yeryüzüne dağıldı

Allah Resulü'nden sonra sahabelerin İslam'ı anlatmak için yeryüzüne dağıldıklarını söyleyen Salih Kaya, "Sahabe Safvan bin Muattal Hazretleri sert mizaçlı biriydi. Sesi Peygamber Efendimiz 'den daha yüksek çıktığı için sahabeler tarafından uyarılırdı. Peygamber Efendimiz 'Ben Safvan'ı severim ona karışmayın.' buyuruyordu. Aleyhisselatu vesselamın vefatından sonra 100 bin sahabeden 90 bini İslamiyet'i yaymak için çeşitli bölgelere yayılıyor. Sahabe Safvan bin Muattal 'da bunlardan bir tanesidir. Safvan bin Muattal Hazretleri, Hazreti Aişe ile İfk olayında adı geçmiş ve ayeti celile ile masumiyeti ispatlanmıştır. Türkiye'de kabrinin yeri sabit olarak bilinen sahabe, Safvan bin Muattal Hazretleridir. Kendisine Kürtçe olarak "sahabe-i sıppi" denilirdi yani aklanmış sahabe olarak adlandırılırdı. Maalesef biz bu sahabenin kıymetini bugüne kadar bilemedik. İnşallah bundan sonra kıymetini bileceğiz, onu sadece Türkiye değil tüm dünya Müslümanları arasında tanıtıp herkesin buraya gelmesini sağlayacağız." şeklinde konuştu.

"Burası sahipsiz"

Sahabenin bulunduğu alanın yeteri kadar ilgi görmediğini ve yetkili kişiler tarafından da yeteri kadar değer verilmediğini vurgulayan Yasin Akın ise "Bu sahabe Samsat'ta yüzyıllar önce bilinen bir zattı. Bundan 60 yıl öncesine kadar etrafı taşlarla çevrili bir duvarın içerisindeydi. O zaman herhangi bir bina falan yoktu. Bizim bu çevrede hayvancılık yapanlardan kimin bir kuzusu doğarsa o ilk kuzuyu buraya getirip kesip burada bulunan bütün insanlara ikram ederlerdi. Daha sonra burada nisan ayında Kutlu Doğum programları yapılmaya başladı fakat FETÖ ile bağlantılı diye onu da kaldırdılar. Burada binlerce seccade vardı. Toplu teravih namazları kılınırdı. Onların hepsini toplayıp götürdüler. Biz eskiden beri burayı biliyorduk. Fakat herhangi bir tanıtımı yoktu. Dört defa yıkılıp yeniden inşa edildi. Sahabe Safvan bin Muattal demek öyle sadece laf ile söylenip olacak bir şey değildir. Onun kıymeti çok büyüktür. 1970'lerde Adıyaman İl Müftüsü buraya ziyarete geldiğinde kendisine sormuştum, bu sahabenin büyüklüğü ne derecededir, o zaman o da bana onun büyüklüğü anlatılamayacak derecededir. Allah Resulü'nden bugüne kadar gelmiş bütün evliyalardan daha da kıymetli bir zattır demişti." ifadelerini kullandı.

 "Safvan bin Muattal denilince aklımıza iffet geliyor"

"Safvan bin Muattal denilince aklımıza iffet geliyor, cesaret geliyor, cihat geliyor, şehadet geliyor ve onları yetiştiren Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi vesellem geliyor." diyen İsmail Ergün ise "Safvan bin Muattal Hazretleri Adıyaman'ımız için büyük bir onur, büyük bir kazanç ve büyük bir şereftir.  Zannediyorum son yıllarda Adıyaman'da bu büyük zata gereken değer verilmeye başlandı. Dolayısıyla Savfan bin Muattal Hazretleri Adıyaman'ımıza artık bir değer katıyor. Rahatlıkla diyebiliriz ki 10 yıl öncesine kadar Safvan bin Muattal Hazretleri tanınmıyor iken şu anda Adıyaman geneli Safvan bin Muattal Hazretlerini herkes tanımaktadır. Rabbim gereği gibi tanıyıp yolunda gitmeyi nasip eylesin." ifadelerini kullandı.

"Gereği gibi tanıtılmıyor"

Mehmet Karlı isimli vatandaş ise sahabenin tanıtılmamasından yakınarak "Safvan bin Muattal Hazretleri gereği gibi tanıtılmıyor. Daha fazla tanınması gerekir. Biz istiyoruz ki daha fazla insan gidip gelsin ve bu zatı tanısın, mesela İstanbul'da Eyüp El Ensari Hazretleri var, insanlar onu görmek için sıraya giriyorlar ama bakıyorsunuz buraya geldiğiniz zaman üç beş kişi ya var ya yok. Ancak böyle bir toplantı olduğunda burada birkaç kişiyi görebiliyoruz." dedi.

"Sahabe-i kiram Peygamber Efendimizin zamanında yaşayıp Peygamber Efendimize iman eden ve onunla beraber olan, onunla beraber İslam davasına gönül veren ve canını bu yolda feda eden büyük insanlardır." diyen vatandaşsa "Peygamberlerden sonra derecesi en yüksek olanlar sahabe-i kiramdır. Safvan bin Muattal Hazretleri Medine-i Münevvere'den buraya kadar gelmişlerdir. Buraya niye gelmişlerdir, niye Medine Münevvere'i terk edip buraya gelmişlerdir? Onlar İslam davasını yeryüzüne yaymak için bütün fedakârlıkları ile buraya kadar gelmişlerdir ve burada vefat etmiştir." şeklinde konuştu. (Cemil Özdaş -İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir