• DOLAR 32.607
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2426.09
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen dördüncü URGE Projesi’nin ihtiyaç analizi çalışmasının sonuçlarını, düzenlediği İhracat Yol Haritası Toplantısı’nda üyeleri ve paydaşlarıyla paylaştı.  Toplantının açılışında bir konuşma yapan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, iş ve iş makinası sektörünün sadece Ankara değil Türkiye açısından da çok önemli bir sektör olduğunu vurguladı.

İŞİM kümelenmesini bu nedenle yakından takip ettiğini dile getiren Özdebir, “Burada çok güzel işler yapıyorlar. Bu kümelenme ciddi bir bilinçlenme yarattı. Bu bilinçlenmeyle beraber de birçok şehirden, birçok sektörden insan kümelenmedeki teknik bilgiyi kullanmak için buralara geldiler.  Küme aynı zamanda bir pazar oluşturdu. Yabancı ülkelerden gelen firmalar sektörle ilgili bir şey aradığı zaman İŞİM kümesine gelip piyasayla ilgili teknik bilgileri burada öğrendiler.  Bu anlamda yapmış olduğunuz iş son derece kıymetli” dedi.

“ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ AMA SİZLERİN SAYESİNDE ÜLKEMİZ BU SÜRECİ AŞACAK”

Piyasalarda yaşanan sıkıntıya da değinen Özdebir, geçmiş dönemde birçok imalatçı firmanın üretimi bırakıp ithalatçı olduğunu vurgulayarak, “Şu an yaşamış olduğumuz sıkıntının temelinde o dönemdeki popülist politikalar var. Sanayi ihmal edildi. Herkes tüketime, ithalata yöneldi. Üretim yapanlar adeta cezalandırıldı.  Bu süreci atlatabilirsek önümüzün çok açık olduğuna inanıyorum.

Biz üretim yapacağız, ürettiğimizi satacağız. Zor bir süreçten geçiyoruz ama sizlerin sayesinde ülkemiz bu süreci aşacak.  Üretiminin yüzde 35’ini ihraç edebilen firmalarımız bu süreçte daha rahatlar.  Hem ülkemizin hem firmalarımızın geleceği ve sağlıklı büyüyebilmesi,  yaşanan dalgalanmalardan daha az etkilenmek için el birliği ile ihracatımızı artırmamız gerekiyor” diye konuştu.