• DOLAR 32.429
  • EURO 34.477
  • ALTIN 2488.966
  • ...
Muş Alparslan Üniversitesi CERN ile iş birliği protokolü imzaladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ 

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ)  ile CERN (Avrupa Birliği Nükleer Araştırma Merkezi) arasında iş birliği protokolünü Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat ve CERN Araştırma ve Yazılım Direktörü Eckhard Elsen imzaladı.

Rektör Polat’ın yoğun teşvik ve destekleri ile MŞÜ öğretim elemanlarından Dr. Yalçın Kalkan’ın organizatörlüğünde imzalanan protokol sayesinde MŞÜ, YÖK’ün “Üniversitelerin Uluslararasılaşması” başlıklı strateji ve hedeflerine uygun bir adım atmış ve uluslararası bilimsel arenada geleceğe dönük kararlı planlarına bir yenisini eklemiş bulunuyor.

CERN VE RD51 İŞ BİRLİĞİ HAKKINDA

1952 yılında kurulmuş olan CERN (Avrupa Birliği Nükleer Araştırma Merkezi) bilim tarihine unutulmaz izler bırakmış, onlarca devletin bir araya gelerek oluşturduğu, bilinen en büyük bilimsel organizasyon.

CERN, 67 yıllık tarihinde her ne kadar insanlık tarihinin en büyük gizemlerinden birisi olan “maddenin yapısı” üzerine yoğunlaşsa da bu merkezde ortaya konulan birçok buluş insanoğlunun hizmetine sunuluyor.

İnternet ve iletişim teknolojileri (en bilineni “www”), sağlık fiziğine yönelik faaliyetler, temiz enerji eldesi, altyapı bazında uzay ve gökyüzü araştırmaları ve daha birçok konuda temel bilgi üreten CERN, her türlü savaş teknolojisine karşı mesafeli duruşunu kuruluş bildirgesine yansıtmış.

TÜRKİYE’DE TAM ÜYE AMA…

Günümüzde CERN’e üye 23 ülke bulunurken ülkemiz tam üye olarak kabul edilmesine rağmen şimdilik gözlemci üye statüsünde kalmayı tercih ediyor. 2008 yılında kurulmuş olan RD51, basit ve etkili bir yönetim ve çalışma grubu yapısı ile karakterize edilen bilimsel özellikte bir müşterek çalışma grubu. 24 ülkeden 59 üniversitenin ve yaklaşık 400 araştırmacının yer aldığı iş birliği organizasyonunda Türkiye'den üniversitemizin yanı sıra iki üniversite yer alıyor. Muş Alparslan Üniversitesi, bu başlangıç hamlesinin ardından CERN ve benzeri global bilim merkezleri bünyesinde bulunan öteki iş birliklerine de adını yazdırmak ve uluslararası bilim platformlarında iyi bir konum elde etmek istiyor.

RD51 İŞ BİRLİĞİ, 7 ÇALIŞMA GRUBUNDAN OLUŞUYOR:

Tüm Ar-Ge konularını kapsayan RD51 faaliyetlerine geçiş.

MPGD teknolojileri ve yeni yapılar.

Dedektör karakterizasyonu.

Fiziksel olayların ve dedektör simülasyonlarının incelenmesi.

Sinyal okuma ve laboratuvar çalışmaları için özel elektronik araçlar.

Üretim ve mühendislik özellikleri.

Ortak test olanakları. Yazılım ve simülasyon.

İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ MŞÜ’YE NELER KAZANDIRACAK?

Öncelikle teorik veya deneysel açıdan fizik, kimya, matematik, bilgisayar mühendisliği, elektronik mühendisliği, sağlık fiziği, makine mühendisliği gibi alanlarda araştırma altyapısı bulunan ve üniversitemiz bünyesinde çalışan akademisyenlerimiz ve lisansüstü öğrencilerimiz, RD51 İş Birliği kapsamında bulunan ve oldukça pahalı cihazları barındıran, gazlı radyasyon detektörleri geliştirme (GDD) laboratuvarı, EP-DT-EF Mikro-yapılı teknolojiler (MPT) laboratuvarı, EP-DT-EF ince film ve cam (TFG) laboratuvarı ve CERN bünyesindeki diğer araştırma ve geliştirme laboratuvarlarını ücretsiz ve sınırsız olarak kullanabilecekler.

Ayrıca akademisyenlerimiz bu protokol ile iş birliğine üye diğer üniversitelerin akademisyenleri ile birlikte tamamen CERN bütçesinden karşılanabilecek ortak projeler hazırlayıp sunabilme imkânına kavuşacaklar.

Altı aylık ve yıllık toplantılara, video konferans yöntemi ile katılabilecek, bilimin güncel gidişatını takip ederek bilimsel çalışmalarını doğru bir şekilde yönlendirme imkânı bulacaklar.

Bu alanlarda araştırma yapan lisansüstü öğrencilerimiz, öğrenimlerinin bir kısmını CERN’de yapabilme imkânına sahip olabilecekler.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir