• DOLAR 32.61
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2498.654
  • ...
Petrolun Yüzde 71`i Batman Bölgesinde Çıkarılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - TPAO`nun 58. yıl dönümü nedeniyle bir basın açıklaması yapan TPAO Bölge Müdürü Gökhan Akın, petrol üretimi ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.


TPAO Bölge Müdürü Gökhan Akın, TPAO`nun 58. yıl dönümü nedeniyle değerlendirme yaptıklarını belirterek, \"TPAO hem bölgede, hem de Türkiye ekonomisine önemli katkı yapan bir kuruluştur. 2012 yılında 51 kuyu aktif olarak sondajını bitirmiş bulunmaktayız. Şuan da 9 tanesi sondaj devam etmekte, bu sayımız 55`i bulacak. 2013`e sarkacak sondajlarımız da olacaktır. Raman ve Batı Raman`da ciddi sondaj çalışmalarımız var. Orası bizim bel kemiğimiz. Bunun haricinde Diyarbakır ve Nusaybin bölgesinde de devam ediyor\" dedi.


Bugün de günlük olarak 25 bin varil petrol üretimi yaptıklarını ve geçen sene 22 bin varil olan üretimi ve bu sene bunu 25 bin`e çıkardıklarına işaret eden Akın, \"İnşallah sene sonu itibariyle 8,5 milyon varil petrol üretimi gerçekleştireceğiz. 2012 yılında Batman Bölgesi olarak 8,5 milyon varil petrol üretimini ülke ekonomisine katkıda sağlamış olacağız\" ifadelerini kullandı.

 


Türkiye geneline petrol üretiminin yüzde 71`nin Batman Bölgesinde çıkarıldığını belirten Akın, \"Batman bölgesi bizim en eski bölgemiz. Yeraltında yüzde 80`lik ispatlanmış rezervimiz var. Bu bölgenin en büyük sıkıntılardan bir tanesi Petrolun gravitesinin düşük olmasıdır. Rezervarı çok geniş olduğu Raman ve Batı Raman sahasında gravite düşük olduğu için işletme maliyetleri ve işletme yöntemleri tamamen değişiyor. Buhar enjeksiyon sistemimiz devam etmektedir. Bununla ilgili herhangi bir sonuç elde edemedik. Bu biraz uzun soluklu bir iştir. Proje 4 aydır devam ediyor en az bir yıl gözlenmesi gerekiyor\" dedi.


Hedefimiz Petrol Üretimini Artırmak
Hedeflerinin petrol üretimini artırmak olduğunu ve TPAO`nun asıl amacının bu olduğuna değinen Akın, \"Bir varil bile olsa üretimi artırmak için uğraşıyoruz. Yeni yaptığımızı buhar enjeksiyon sisteminin 2013`te olumlu sonucunu görürüz. Sondaj sayılarımızı artırmak istiyoruz ve yeni arama sahalarının keşfi gerekiyor. Yeni keşifler bizde oldu ve bunlar ileriki zamanlarda kendini çok iyi bir şekilde gösterecek. Üretim aldığımız an iyi bir rezerv alabileceğiz. 54 sahamızda 914 adet petrol kuyumuz var. 914 kuyudan günlük 25 bin varil petrol alıyoruz. Kış nedeniyle üretimimiz biraz düşebilir. Bir varil Petrolu boşa harcayacak lüksümüz yok. Son 5 yıldır 25 bin petrol varili görmediğimiz bir rakamdır\" ifadelerini kullandı.


Akın, son olarak Batman Bölgesi olarak bin 755 personel olduğu bilgisini verdi. (Veysi Demir, M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir