• DOLAR 32.52
  • EURO 34.888
  • ALTIN 2435.944
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

İTO Gazetesi’nin haberine göre: hazır giyim ve konfeksiyon sektörünü etkileyen işgücü tedariki ve e-ticaret gibi güncel konular, sektör temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda tartışıldı. Laleli, Osmanbey ve Zeytinburnu gibi sektörün yoğunlaştığı semtlerdeki sektör derneklerinin başkanları, İstanbul Ticaret Odası’nda bir araya geldi. İTO Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi öncülüğünde düzenlenen toplantıda, yabancı işgücü kaynağı, ihracat, pazarlarda ortaya çıkan zorluklar ve e-ticaret konuları hakkında görüşler dile getirildi.

İŞÇİ AÇIĞI VAR

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Servet Samsama başkanlığında yapılan toplantıda, sektör temsilcilerinin bazıları öncelikli olarak Suriyeli işçiler konusunu dile getirdi. İşverenler, “Gençlerimizi bu sektöre yönlendiremezsek sektör geri gitmeye başlayacak. Şehre gelen Suriyeli işçilerle sektördeki açık bir nebze olsun kapanmıştı. Ancak İstanbul’daki Suriyeli işçilerin geri gönderileceği haberleri bizi düşündürüyor” diye konuştu. Konu hakkında görüşlerini paylaşan sektör temsilcileri, “İkameti Anadolu’daki farklı illerde olduğu halde izinsiz olarak İstanbul’a gelen Suriyelilerin, kayıtlı olduğu illere geri gönderileceği haberlerini biz de yakından takip ediyoruz. Çünkü çoğu işyerinde Suriyeli işçileri çalıştırıyoruz. Suriyeli işçilerin gönderilmesi halinde, üretim ve siparişler olumsuz etkilenir. Buna bir çözüm bulunmalı” dedi.

“SURİYELİ İŞÇİNİN İKAMET ADRESİ OLARAK, OTURDUĞU YERİ DEĞİL, ÇALIŞTIĞI YERİ KABUL EDELİM” ÖNERİSİ

Bu paylaşım üzerine söz alan bir sektör temsilcisi, şu açıklamayı yaptı: “Gönderilecek olanlar izinsiz gelip kayıtsız olarak çalışanlar ve risk grubundaki işsizler. İstanbul’da SGK’lı olanların, devlete primleri ve vergisi ödenenlerin, kayıt yerleri çalıştıkları işyeri sayılacak şekilde bir çözüm üzerinde fikir birliği oluştu.” Toplantıda, İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile İTO’nun bir çözüm yolu için görüştüğünü belirten sektör temsilcileri, şu bilgiyi verdi: “Suriyeli işçinin ikamet adresi olarak, oturduğu yeri değil, çalıştığı yeri kabul edelim şeklinde bir öneri var. Bu konuda büyük oranda uzlaşmaya varıldı. Bu tür bir çözümün Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından da kabul edilmesi halinde mesele kalmayacak.”

“ASLINDA BU İŞ ÇÖZÜLMÜŞ”

İşyeri bazlı bir çözüm ile işverenin, çalıştırdığı Suriyeli işçisine daha iyi göz kulak olacağını ifade eden sektör temsilcileri, “Aslında bu iş çözülmüş. Çözüm istemeyenler merdiven altı çalışanlar, kaçak çalıştıranlar, vergi vermeyenlerdir” dedi. e-ticarete ortak platform Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe her firmanın kendi online satış sitesini yapmasının ciddi bir harcama ve emek gerektirdiği belirtildi. İTO’daki toplantıda konuşan sektör temsilcileri, online satış platformlarının gündemlerinde olduğunu belirterek, “Amazon ve Alibaba gibi biz de bu işi niye yapmayalım? Gittikçe dijitalleşen dünyada gelecek klasik firmalar için daha zor olacak. Online satışa ağırlık vermeliyiz. Şu anda sektörün ortak bir platformda ve kurumsal kimlik altında nasıl e-ticaret yapabileceğine dair fikirleri tartışıyoruz” dedi.