• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Restorasyon sırasında aslan figürü ortaya çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Antik kent Hasankeyf'te, Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında baraj göleti altında kalacak eserleri korumaya, güçlendirmeye yönelik çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

12 yıl önce Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali çalışmaları sebebiyle sular altında kalacak bazı eserler taşınırken bazıları da yerinde korunuyor. Bu kapsamda yukarı Hasankeyf’te iç kalede bulunan tarihi Küçük Sarayın koruma altına alınması çalışmaları ise sürüyor.

Küçük Saray’ın korunması çalışmaları sırasında, pencere sövesi üzerinde Aslan figürü ortaya çıktı.

Konuya ilişkin açıklama yapan DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürlüğü, baraj göleti altında kalacak olması nedeniyle koruma altına alınan eserlerin, yapılacak yüzer limanla birlikte tekneler aracılığıyla yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacağını belirtti.

Açıklamada; “Hasankeyf’te çalışmalar kapsamlı bir şekilde devam ediyor. Yukarı Hasankeyf’te iç kaledeki Küçük Saray’ın koruma uygulamalarındaki çalışmalarla ortaya çıkmış olan pencere sövesi üzerindeki aslan detayı tespit edildi. Arkadan ikinci bacağında bir ejderha gözünü oluşturan bir kuş, kuşun kanadı, aslan’ın yelesi görülüyor. Kırmızı sülyen rengi boyasında bugüne kadar ulaşmış. Çalışmalar tamamlandığında yüzer liman ve tekneler aracılığıyla yerli yabancı turistlerimizin ziyaretine açılacak.” denildi.(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir