• DOLAR 32.319
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2299.719
  • ...

DİYARBAKIR- Gaziantep Valiliği, İş Kur ve Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bu yıl ilki düzenlenen `İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı`nda  (GİAF 2012) merkezi Diyarbakır`da bulunan Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadoğlu;`Bölgesel Kalkınma ve İstihdam` konulu bir konuşma gerçekleştirerek, "Gelişmekte olan ülkelerin farklı sosyo ekonomik yapıları nedeniyle kullandıkları kalkınma modellerinin farklı olduğunu belirtti.


Daha ileri bir ekonomik yapıya geçebilmek için kullanılan ortak yolun sanayileşme olduğunu söyleyen Kadoğlu, "Sanayileşme sosyo ekonomik yapıda değişiklikler yaparken, sanayileşmenin belli bölgelerde yoğunlaşması, bölgesel dengesizliklere neden olmakta ve birtakım sorunlar yaratmaktadır. Hızlı nüfus artışı, kentleşme, sanayi yatırımları ve gelir dağılımının bölgeler arası dengesizliği, gelişmekte olan ülkelerin en belirgin göstergeleridir. Mesela Gaziantep örneğinde bunu rahatlıkla görebiliriz. Güneydoğu Anadolu bölgesi sınırları içerisinde yer almasına rağmen Gaziantep, gelişmiş ekonomi ve sanayisi ile bölgesel kalkınmaya en güzel örneklerden biridir. Ancak hemen yanı başındaki diğer illerin yaşadıkları sanayileşme ve istihdam sıkıntılarına baktığımızda gelişmekte olan her ülkenin sıkıntısı olan bölgesel eşitsizlikler burada da gözümüze çarpmaktadır. Ancak buna rağmen Gaziantep`in şöyle bir özel durumu da vardır. Gaziantep`te yaşanan nüfus artışı, maalesef işsizlik rakamlarını da arttırmaktadır. Dolayısıyla işsizlik rakamları kimi zaman Türkiye ortalamasının üstünde olmasına yol açmaktadır." dedi.


Kadooğlu ayrıca; "Hepimiz çok iyi biliyoruz ki Türkiye`nin kalkınması ve gelişmiş bir ekonomi olması, öncelikle Doğu`nun kalkınmasına ve şiddet ortamının son bulmasına bağlıdır" diyerek "Dolayısıyla bu bölgeye yapılan her türlü yatırım ve teşvik Türkiye`nin geleceği açısından da önemlidir. Bu bölgelerin kaderi Türkiye`deki herkesin kaderini etkilemektedir. Bizler sanayiciler olarak; bu bölgelerimiz için, Türkiye için birer tuğla koyup bu ülkeyi birinci sınıf bir ülke yapmak ve bu ülkede yaşayan herkesin birinci sınıf vatandaş olması için çabalamak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz. Yaptığımız tüm yatırımları sosyal sorumluluk olarak düşündüğümüzü ve sorunların aşılması için üzerimize düşen görevi bu bilinçle yerine getirmeye çalıştığımızı bilmenizi isterim" şeklinde konuştu. (Osman İçli-İLKHA)