• DOLAR 32.348
  • EURO 35.153
  • ALTIN 2308.536
  • ...
ABD İdlib’te Kimi Vurdu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber –Faruk Kuzu – haber yorum

31 Ağustos Cumartesi günü ABD savaş uçakları İdlib şehrinin kuzeydoğusunda yer alan Kefr Calis'e bir hava saldırısı gerçekleştirdi. Bu saldırıda aralarında çocukların da olduğu 14 kişi öldü 23 kişi de yaralandı. Rakamların ABD için herhangi bir anlamı yok. Kendince gerekli gördüğü her yerde bu tür operasyonları yapıp duruyor. Karşı durabilen, hesap sorabilen yok. Afganistan, Yemen, Somali, gibi yerlerde yapılan yargısız infaz hükmündeki bu saldırılar neredeyse kanıksanmış durumda ne yazık ki!

 ABD yönetiminden saldırı ile ilgili bir açıklama gelmese de olayın arkasında onun olduğu biliniyor. ABD’nin, Astana ve Soçi görüşmeleri sonrası nispeten Türkiye’nin kontrol etmeye başladığı İDLİB’e direk saldırısı görülmüş bir şey değildi. Bu planlı saldırının önemli bir sebebi olmalıydı.

Sebebi sonradan anlaşıldı. Meğer “İki İslami Grubun toplantı yaptığı sırada bu saldırı gerçekleştirilmiş.” Saldırıyla ilgili haberlerde bölge kaynakları Dünya’ya şu açıklamayı yaptılar:

“Bölge kaynakları bombardımanın Ensar el Tevhid'e ait bir üsse yapıldığını, vurulan merkezde Ensar el Tevhid ile Hurras ed Din'in toplantı düzenlediğini belirtti. Tahrir el Şam Heyeti'nin (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Cevlani'nin saldırıda öldürüldüğü bilgisi ise yerel kaynaklarca doğrulanmadı.”

ABD’nin hava saldırıları sıradanlaştığı için insanlar soru da sormaz oldu. Ancak birkaç soru var ki havada kalmamaları gerekiyor.

-ABD bu saldırıyla Astana’da görüşen ve “İDLİB bizden sorulur!” diyen üç ülkeyi es mi geçti, özellikle Türkiye’yi? Yoksa yeni konjonktüre göre hareket eden Türkiye bu saldırıya razı mı oldu?

- Bu saldırının istihbaratını kim sağladı? ABD’nin bu bölgedeki istihbaratı bu kadar ince bir operasyon yapmaya yeterli miydi?

-Rusya alelacele “ABD, bu operasyonu bizden habersiz yaptı!” açıklaması yapması ne anlama geliyor? Hani Rusya Suriye’nin hava sahasını (bu bölge dahil) kontrol ediyordu? Bir kızgınlık söz konusu mu? Hayır. Çünkü kendisi böyle bir fırsatı bulsa kaçırmaz. Demek oluyor ki konu onların deyimiyle Radikaller! Yani Müslümanlar olunca otoriteymiş, güvenli bölgeymiş, hava sahasıymış önemi kalmıyor.

-Türkiye’den bir açıklama oldu mu?

Bu haberler de ilginizi çekebilir