• DOLAR 32.378
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2326.059
  • ...
Mersin`de Nükleer Enerji Paneli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Hilton SA Oteli`ndeki panelde Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert, Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürü Uğur Öztürk, Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Alican Yamanyılmaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Rusya Ticari Ataşe Yardımcısı Igor Burnistrov ile Gülnar`ın Akkuyu Beldesi Büyükeceli mevkiinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim Anonim Şirketi`nin Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov katıldı.

Nükleer Enerji Bir Gereksinimdir
Ülkenin büyümesi ile birlikte her yıl daha fazla enerji talep edildiğine işaret eden Vali Güzeloğlu, \"Yılda yüzde 7 ila 8 oranındaki enerji talebi, üretime dayalı beklentilerin artışını ve 2023 hedefine hızlı yol alımının açık oranıdır. Bunun karşılanması bugünkü enerji kaynakları ile mümkün görülmemektedir. Türkiye`nin doğal bir zenginliğe sahip olmamasına ve enerjide yüzde 70`e varan dışa bağımlılığına rağmen ekonomik alanda ortaya koyduğu performans takdir edilmektedir. Ancak, 2023 ve sonrasına ulaşmak noktasında nükleer enerjinin elde edilmesi bir zorunluluktur. Ülkemiz üreticisi ve sanayicisi yüksek maliyetle enerji yerine, düşük ve sabit bir enerji maliyeti ile üretim yapmalıdır. Kendi enerji kaynaklarımız ile üretim ve kalkınma boyutunu planlamak durumundayız. Artık enerji girdilerinde ve arz temininde hem öngörülebilir hem de sürdürülebilir olan, ekonomik maliyeti ile de en ucuz girdi niteliği taşıyan nükleer enerji santralleri teminini Türkiye`nin gündeminde ve üretim merkezinde tutmak zorundayız\" şeklinde konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert ise `Türkiye`de Nükleer Güç Santralleri Neden Gerekli?` başlıklı bir sunum yaptı. Ülkemizdeki elektrik talebinde yıllık yüzde 7-8 oranında artış olduğunu dile getiren Sert, bu oranın dünya genelinde yüzde 1.4 seviyesinde seyir ettiğini belirtti. Ülkemizde geride bırakılan 2010 yılında 212 milyar kilovat saat elektrik üretildiğinin bilgisini veren Sert, 2023 yılında elektrik ihtiyacımızın yıllık 500 kilovat saat dolaylarında olacağını söyledi. \"Enerjide ülke olarak yüzde 71 oranında dışa bağımlıyız\" diyen Sert, \"Güneş, rüzgar, biyokitle ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynağı potansiyeli, hidroelektrik potansiyelimiz ile birlikte 2023 yılında ihtiyaç duyduğumuz enerji gereksinimimizi karşılamayacaktır. 1 kilogram uranyumun vereceği enerji için 3 milyon kilogram kömür veya 2 milyon 700 bin litre petrol gerekiyor. 60 yıl ömrü olan nükleer santralden elde edilecek enerji ile üretim portföyüne çeşitlilik getirilecek, doğal gaz ithalatı azalacaktır. 31 ülkedeki 439 reaktör dünya elektrik ihtiyacının yüzde 13.5`ini karşılarken, 61 yeni reaktör ise inşa aşamasındadır\" ifadelerini kullandı.

Güvenlik Konusuna Açıklık Getirildi
Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim Anonim Şirketi`nin Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov da, santralle ilgili bilgiler verdi. Santral sahasındaki araştırma çalışmalarının sona erdiğini bildiren Kasumov, Akkuyu`da şu ana kadar yapılmamış en yüksek güvenlik sistemlerinin yer alacağına vurgu yaparak şöyle devam etti: \"Akkuyu`ya kurulacak VVER 1200 tipi reaktör sistemi oluşturulurken gelişen teknoloji ve gereksinimler göz önünde bulunduruldu. Santral; kar-buz yükü, kuvvetli rüzgar, su baskını- tsunami ve sismik tehlikeye karşı korunacak. Şu anda dünya genelinde 200 metre/saniye hıza ulaşan 400 ton ağırlığındaki bir uçak bulunmamasına rağmen santrali bu büyüklükte bir güce karşı korunacak durumda inşa edeceğiz. Akkuyu`da radyoaktif maddeler soğutma sistemini geçerek sızmaya neden olmayacak. Yüksek derece radyoaktivite sadece reaktörün içerisinde olacak.\"

Çalışanların Eğitimine Başlanıldı
Akkuyu`da ve sonrasında yapılması planlanan Sinop Nükleer Santrali`nde çalıştırılacak kişilerin eğitimine başlandığının bilgisini veren Kasumov, şöyle konuştu: \"2011 yılında öğrenci yetiştirme ve eğitim programına başladık. Bu programın 2 amacı var. Bunlardan birisi hazırlıklarını yaptığımız nükleer santralin faaliyete geçtiğinde bizzat çalışacak olan personelin hazırlanmasıdır. Eğitim görmek isteyen öğrenciler Ankara`da sınava girdi. 2011 yılında 50, 2012 yılında ise 75 Türk öğrencinin Rusya`da eğitim görebilmesi amacıyla sınava alındı ve seçmeler yapıldı. Eğitimde lisans, lisansüstü ve uzmanlık olarak 3 aşama yer alıyor. Öğrenciler eğitimlerinin yanı sıra Rusya`daki santrallerde staj yapacaklar. Öte yandan yılsonuna kadar Mersin merkezinde kamu bilgilendirme merkezi açmayı düşünüyoruz. Merkezin Mersin Valiliği civarında yer alması hedefleniyor.\"

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Rüştü Bozkurt`un başkanlığında panelistlerin sunumları yapıldı. Panel soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir