• DOLAR 32.576
  • EURO 34.912
  • ALTIN 2438.71
  • ...
Arakanlı Müslümanların katledilmesinden sorumlu askerlere yargı yolu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Myanmar ordusu, 730 bin Müslümanın ülkeden kaçmak zorunda kaldığı, Birleşmiş Milletler'in (BM) "soykırım amaçlı" olarak nitelediği 2 yıl önce düzenlenen operasyonla ilgili ortaya çıkan yeni bulgular nedeniyle bazı askerleri yargılayacağını açıkladı.

Ordu ortaya çıkan bulguların devlet sırrı olduğu gerekçesiyle paylaşılamayacağını ancak daha sonra yeni bir açıklama yapılacağını kaydetti.

Askeri mahkeme, BM ve Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan inceleme ve düzenlenen raporların ardından mart ayında kuruldu. İddiaları araştıran mahkeme heyetinin gittiği bir köyde mezarlar bulunduğunu tespit ettiği öne sürüldü. Daha önce bu köyde katliam yapıldığı haberleri yer almış, Myanmar hükümeti ise "19 terörist vuruldu ve uygun şekilde gömüldü" açıklamasını yapmıştı.

Myanmar'da 2017 yılında yaşanan katliamlar sebebiyle 730 bin Arakanlı Müslüman ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Geçtiğimiz yıl BM, konuyla ilgili yaptığı araştırmalar sonrası toplu katliam ve tecavüz gibi suçlar sebebiyle Genel Kurmay Başkanı Min Aung Hlaing ve 5 generalin "uluslararası hukuk kapsamında en ağır suçlarla" yargılanmasını önerdi. Myanmar yönetimi ise suçlamaları reddediyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir