• DOLAR 32.542
  • EURO 34.891
  • ALTIN 2477.119
  • ...
81 İlde Başörtüsüne Özgürlük İstendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Hükümetin başörtüsü politikasının hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu savunan Eğitim Bir Sen, 81 ilde \"Kamuda Başörtüsüne Özgülük\" başlığıyla eşzamanlı kitlesel basın açıklaması düzenledi.

\"Kamusal Alan Koca Bir Yalan, Yasak Duruyor Zulüm Sürüyor, Başörtüsüne Özgürlük Hemen Şimdi\" yazılı pankartların açıldığı açıklamalarda, başörtü yasağının kaldırılması yönünde sloganlar atıldı.

Birçok il ve ilçede yağmur altından gerçekleşen eylemlere çok sayıda STK da destek verdi. Başörtüsüne özgürlük istenen açıklamalarda, başörtüsünü yasaklayan devletin bayanlara şiddet uyguladığı belirtildi.

Halkın temel hak ve hürriyetlerinden alıkoyanların tasfiye edilmesine rağmen yasakçı zihniyetleri hala etkili olduğu ifade edilen açıklamada, Özgürlük, eşitlik ve adaletin olmadığı her yerde kadınların zulme maruz kaldığı ifade edildi.

Kirli Hesaplar En Çok Kadın ve Çocukları Vurmuştur
Bütün kirli hesaplar en çok kadını ve çocukları vurduğu dile getirilen açıklamada, \"Dün üniversiteye gittiğimizde bizi ikna odalarıyla karşıladılar. Devlet şiddet gören kadını koruyor ancak aynı devlet başörtülü bir bayanın TBMM`sine gelmesini, kamu hizmetinde görev almasını yasaklayarak bizzat kendisi kadına şiddet uyguluyor. Ayrımcılık yapıyor ve ötekileştiriyor. Üniversite rektörlerin dönemsel lütuflarıyla haklarını kullanabilen kızlarımıza başörtüleri ile kamuda görev yapmak yasaktır. Küresel aktör iddiasındaki iktidar bunu ne bize ne de dünyaya izah edemez. İktidar bu ayıptan kurtulmalıdır\" denildi.

 

İktidar Anayasa`da Bulunmayan Bir Yasağı, Yönetmelikle Var Etti
İktidarın Anayasa`da bulunmayan bir yasağı, yönetmelikle ihdas ettiği belirtilen açıklamada, \"Artık yeter! Aklımıza, ruhumuza giydirilmeye çalışılan deli gömleklerine hayır, diyoruz. Devlet artık, hala bürokratik oligarşinin mi yoksa milletin mi devleti olduğuna karar vermek zorundadır. Başörtülü bayanlara yıllardır reva görülen hukuksuz uygulamalar ötekileştirmedir\" ifadeleri kullandı.

Başörtüsüne Her Alanda Özgürlük
Açıklamada başörtüsüne her alanda özgürlük getirilmesi gerektiği vurgulanarak, \"Özgürlük istiyoruz. Kamuda, her alanda ve konumda, tüm mesleklerde, istisnasız başörtülü çalışmak istiyoruz. Akademide, yargıda, eğitimde, sağlıkta ve siyasette başörtülü- açık ayrımı yapılmaksızın, eşit hak istiyoruz\" denildi.

Bakanlık Bu Defoyu Tez Elden Ortadan Kaldırmalıdır
Milli Eğitim Bakanlığının, kılık kıyafet yönetmeliğiyle başörtüsünü sadece İmam Hatip ve Kuran`ı Kerim derslerinde serbest bıraktığı diğer okullarda ise yasakladığı belirtilen açıklamada, \"Biz yasak kalksın derken yasağı meşrulaştırsan bu yaklaşımı asla kabul etmiyoruz. Bakanlık bu defoyu tez elden ortadan kaldırmalıdır\" denilerek, yönetmeliğin geri çekilmesi istendi.

Başörtüsü Malzeme Değildir
Başörtüsünün, inancının gereği olarak kadınların kimliği ve kişiliği olduğu vurgulanan açıklamada, herkesin kadına ait bu kimliğe ve kişiliğe insan olarak saygı duymak zorunda olduğu ifade edildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir