• DOLAR 32.584
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2429.61
  • ...
"Hayat ancak namazla hayattır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kur’an Nesli Platformu tarafından Batman’da çok sayıda yazar, araştırmacı, ilahiyatçı, akademisyen, eğitimci ve âlimin katılımıyla düzenlenen "Hayat namazla güzeldir" çalıştayına katılan siyasiler, akademisyenler, STK’lar ve kanaat önderleri, namazın önemine, yüklendiği misyona vurgu yaptılar.

Batman İl Kültür Merkezinde 2 oturum şeklinde gerçekleşen çalıştaya katılan siyasiler, akademisyenler, STK’lar ve kanaat önderleri, İLKHA mikrofonlarına konuşarak çalıştayı değerlendirdiler.

"Namazın olmadığı bir hayat anlamsızlaşır"

Böyle bir çalıştayın düzenlenmesinin kendilerini memnun ettiğini belirten HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, "Batman'da böyle bir projenin uygulanması, halkımıza, insanımıza namazın sevdirilmesi noktasında böyle bir çabanın gösterilmesi bir Batmanlı olarak beni de ziyadesiyle memnun etmiştir. Bu çalıştayı hazırlayan Kur'an Nesli Platformu yönetici ve gönüllülerine teşekkür ediyorum. Allah-u Teâlâ kendilerinden razı olsun ve muvaffak etsin. Şahsım ve mensubu olduğum partim adına da şunu rahatlıkla söyleyebilirim; bize göre de hayat anlamını namazla bulmaktadır. Hayat namazla asıl hayata dönüşebilir. Namazın olmadığı bir hayat anlamsızlaşır. Şayet insanlarımız namazın şuurunda olabilirlerse namazı gereği gibi anlayabilip yerine getirirlerse günümüzde etrafımızda cereyan eden günahların, haksızlık, hukuksuzlukların toplumu ifsat eden noktalarda gelişen olayların çoğu yaşanmaz. Bizim toplumsal olarak içinde bulunduğumuz sıkıntıların büyük sebebi namazın şuurunda olmayışımızdır. Dolayısıyla namaz çalıştayı çok önemlidir. İnşallah hedeflenen amaca ulaşılacaktır. Namazla ilgili bu anlamda ne kadar namazla ilgili namazı halkımızın dikkatine sunma gibi programlar, projeler ve etkinlikler yapılırsa halkımız o kadar namazın şuuruna varacak ve toplumumuz huzur bulacaktır." dedi.

"Mümin ile kâfir arasındaki fark namazdır"

Namazın kötülüklerden alıkoyan bir fonksiyona sahip olduğunu dile getiren Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şemsettin Dursun, "Bu çalıştayı hazırlayanlara teşekkür borçluyum. 'Hayat namazla güzeldir' başlığı harika bir şeydir. Tamamen duygularımıza hitap eden reel bir anlamı ifade eder, zira bizi biz yapan bir değerdir. Çünkü mümin ile kâfir arasındaki fark namazdır. Bu bakımdan namazı diri tutmak aslında bizi diri tutmaktır. Bu bakımdan gençlerimizi hayatın çirkefliğinden alıkoyan bir fonksiyonu vardır. Eğer gençlerimizi namaz ile diriltebilirsek birçok gayri İslami anlayıştan onları kurtarırız. O bakımdan bütün eğitimciler ve anne babalar çocuklarıyla ilgilenirlerken namazı mutlaka birinci nokta olarak ele almaları gerekir. Çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Geleceğimiz konusunda çok hassas olmamız lazım. Bu hassasiyetlerin başında namaz var. Anne babalar mümkün olduğu kadar evde namaz kılıyorlarsa mutlaka cemaatle namaz kılmaları gerekir. Bu davranış çocuklarımızın namaza daha çok sarılmalarını sağlar. Harika bir çalıştay yapıldı. Çalıştayda emeği geçen tüm kardeşlerimiz tebrik ediyorum." diye konuştu.

Namazın sadece 5 vakit kılınan bir ibadet olmadığını vurgulayan Adana Sivil İnisiyatif Meclisi ve Adana İHH İl Başkanı Mahmut Eraslan ise şunları söyledi:

"Bu çalıştay Türkiye için ümmet ve Müslümanlar için önemli bir adım. Böylesi bir programa ilk defa katılıyorum. Bu tür programları önemsiyorum. Doğu Anadolu Bölgemiz bu noktada İslam’a hassasiyetiyle bilinen bir bölgedir. Bu çalıştaydan faydalandık. Burada bölgenin alimleri, ilim adamları, hocalarımız, mollalarımız, kanaat önderleri ve farklı bölgelerden gelen din adamlarımız var. Ciddi bir çalışma yapıldı. Kur’an Nesli Platformu da öncülük ve ev sahipliği yaptı. Böyle bir çalışma yaptıkları için Kur’an Nesli Platformu’nu tebrik ediyorum. Ben inanıyorum ki ümmet için, çocuklarımız için faydalı olacak. Çünkü namaz sadece 5 vakit ezan okunduğu zaman kılınan bir ibadet değildir. Bu işin ruhu var. Namaz ile verilen mesaj ve duruş önemli şeylerdir. Bu çalıştayla içi doldurulmuş oldu."

"Namazın olmadığı bir dünya kapkaranlıktır"

Hayatın namazla hayat bulduğuna dikkat çeken Şehitler Kervanı Platformu Başkanı Ömer Çelik, "Hayat namazla güzeldir’ teması çok güzel seçilmiş bir isimlendirmedir. Gerçekten hayat namazla hayattır, güzeldir. Dolayısıyla namazın olmadığı bir dünya, hayat kapkaranlık ve içinde her türlü vahşi hayvanın olduğu bir çöle benzer. İşte, bu çölden kurtulmanın yolu namazdır. Namazın, Allah’a secde etmenin yaygınlaşması için yapılan her türlü hareket ve buna destek veren her türlü vakıf, STK’lar bizim için çok değerli, kıymetlidir. Çalıştaydaki bir açıklamada halkının yüzde 99’unun Müslüman olduğu iddia edilen Türkiye’de namaz kılan insanların sayısının az olduğunun belirtilmesi Kur’an Nesli Platformu ve buna benzer STK’ların vazifelerinin ne kadar önemli olduğunu bize gösteriyor." ifadelerini kullandı.

"Kur’an nesli oluşturabilirsek bizi memnun edecek anlayışı geliştirmiş olacağız"

Çalıştayı düzenleyenleri tebrik ettiğini söyleyen eğitimci Şefik Sevim, "Bir Müslüman olarak coğrafyamız çok kırılgan bir zeminde ve çok zorlu bir süreci yaşıyor. Eğer biz inandığımız değerler, ilkeler, hassasiyetler ve endişeler paralelinde Rabbimizin razısına ve muradına uygun bir Kur’an nesli oluşturabilirsek yarınlar da bütün ifsat güçlerine karşı Rabbimizin huzurunda bizi memnun edebilecek bir anlayışı ve hassasiyeti geliştirmiş olacağız. Aslında Kur’an nesli anlayışı Kur’an nesli oluşturma çabaları bu tür etkinlik ve organizasyonlarla dalga dalga insanlarımıza bir ibadet hassasiyeti gibi görmemiz gerekir. Coğrafyamızda son dönemlerde gelişen ifsat çalışmalarına karşı gençlerimizi, çocuklarımızı ve ailelerimizi cehennem yakıtından kurtarabilmenin ve onları saadet sahiline getirmenin yolu bu tür kardeşlik platformlarını canlı tutarak her türlü çabayı ortak bir iradeye dönüştürerek bereketli salih amellere dönüştürmemizle mümkündür." şeklinde konuştu.

"Namaz mümini mümin yapan bir eylemdir"

Namazın dinin direği olduğunu vurgulayan bölgenin kanaat önderlerinden Molla Emin Ulutaş da şöyle konuştu: "Etkinlikte çok güzel konuşmalar yapıldı. Namaz bizim için çok önemlidir. Öyle yabana atılacak bir mesele değildir. Çünkü namaz dinin direğidir. İmandan sonra namaz farz kılındı. Aslında namaz İslam’ın başlangıcında farz kılındı. Namaz mümini mümin yapan bir eylemdir. Şuurluca namaz kılındığı zaman namaz insanı şirkten alıkoyar. Namaz tevhid ve şirki birbirinden ayırıyor. Bugünkü bu minvalde yapılan program çok güzel geçti, olumlu buldum. Değişik STK’ların katılımı beni duygulandırdı. Bu STK’ları bir araya getirmek kolay değildir."

"Bu tür toplantılar büyük yarar sağlayacaktır"

Çalıştayın faydalı olduğunu söyleyen Batman Bayram Cami İmam Hatibi Abdurrahman Akbulut, "Çalıştayda namazın önemi, neslimizin namaza alıştırılması ve sevdirilmesi gibi konular işlendi. Çalıştaydaki konuşmacı kardeşlerimiz işin ehli uzmanı olarak güzel konulara değindiler. Gerçekten yararlı olduğuna inanıyorum. Çünkü hayat namazla güzeldir. Haramlardan sakınan bir nesil yetiştirmek konusunda bu toplantıların yapılmasının büyük yarar sağlayacağına inanıyorum. Her zaman her yerde her platformda bu konuyu bu güzel insanlarımıza söylemek lazım ve bu gerçekte de gereklidir. Günkü hayatın lezzeti namazladır. Namaz olmazsa insan huzursuz olur. Namaz maddi ve manevi yönden bir temizlik aracıdır. Gençlerimizi güzellikle ikna ederek sevdirerek namazı onlara öğretmemiz lazım. Bu program bana göre çok faydalıydı. Herkesin bu tür sosyal etkinliklere katılmalarını tavsiye ederim." dedi. (Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait Çelik-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir