• DOLAR 32.378
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2325.675
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

İngiltere Merkez Bankası'nın raporuna göre, AB'den ayrılmak için referanduma giden İngiltere'de yatırımlar yüzde 11 oranında düşerken, emek verimliliği yüzde 2 ila 5 azaldı.

Raporda, İngiliz şirketlerin üst düzey yöneticilerinin "AB'den ayrılma hazırlığı" için haftada birkaç saat harcamaları gerektiğine dikkat çekildi.

Bunun dışında, Ar-Ge çalışmaları ve personel eğitimine yapılan harcamaların daralması, yurtdışına yatırımların düşürülmesi ve yetenekli yabancı uzman sayısının azalması da "AB'den ayrılma"nın olumsuz unsurlarından sayıldı.

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının devamlı bir belirsizliğe yol açtığı kaydedilen raporda, referandumun yapılmasından üç yıl sonra İngiltere'nin hâlâ AB'den ayrılmadığı ve ayrılmanın sonucunun da belli olmadığı belirtildi.

İngiltere'nin 29 Mart'ta AB'den ayrılması planlanmıştı.

 Ancak AB'den geri çekilme anlaşması (Brexit) İngiltere Parlamentosu'nda üç kez reddedildikten sonra, Eski Başbakan Therasa May istifa etmiş ve Brexit 31 Ekim'e ertelenmişti.

 İngiltere'nin yeni Başbakanı Boris Johnson, AB ile yeni anlaşma sağlamaya çalıştıklarını ve anlaşma sağlamadan ayrılma ihtimalinin de bulunduğunu birkaç kez yinelemişti.