• DOLAR 32.537
  • EURO 34.886
  • ALTIN 2474.957
  • ...
Mursi`nin Son Hamlesini Nasıl Anlamalıyız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ANALİZ - Mısır`da Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan ve iki haftadır ülke siyasetini alt üst eden anayasa taslağı laik-liberal ve solcuların sürdürdüğü protestolar sonucu bu gece iptal edildi. Yaklaşık on saat süren "Siyasi Partilerle Uzlaşma" toplantısı, Anayasa Hazırlık Komisyonu üyesi ve Cumhurbaşkanı yardımcısı Muhammed Selim Avva`nın yaptığı basın toplantısıyla son buldu.

Selim Avva düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin geçtiğimiz Kasım ayında hazırlanan Anayasanın iptal edildiğini duyurdu. Geçici olarak hazırlanan 5 maddeyi kamuoyuyla paylaşan Avva, referandumun kararlaştırılan günde yapılacağını eğer referandumda beklenilen sonuç alınmaz ise 6 aylık bir süre zarfında halkın özgür iradeleriyle seçtiği Kurucu Meclis tarafından yeni ve kalıcı bir anayasanın hazırlanacağını bildirdi.
 
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi önceki gün yaptığı uzlaşma çağrısına katılan Siyasi parti temsilcilerinin büyük çoğunluğu, dün gece aldıkları kararlar sonucu referandumun ertelenmeyeceği üzerinde ittifak ettiler.
Dün gece hazırlanan geçici kararlar "Muhammed Mursi ülkedeki eski rejim kalıntılarının baskısına geldi ve geri adım attı" anlamına gelmiyor. Çünkü Müslüman Kardeşler de, Mısırlıların büyük çoğunluğu da böyle bir tavizin Devrim`e ihanet olacağına inanıyorlar.
 
Mısır`da son çırpınışlarını veren laiklerin geçtiğimiz ay alınan kararlardan rahatsız olmalarının en büyük sebeplerinden bir diğer sebebi, yargı sisteminin tamamen eski rejim kalıntılarından alınmasıydı ki; Mursi aldığı yeni anayasa taslağında yasama, yürütme ve yargı sistemini yabancı odaklarca desteklenen Mübarek yanlılarından almış, Halk Meclisine vermişti. Halk Meclisinin büyük çoğunluğunu ise İhvan başta olmak üzere İslami kesim oluşturmaktadır. Geriye sadece Cumhurbaşkanının onayı kalmıştır ki oda İhvan asıllı…
 
Mısır`da halkın büyük çoğunluğunun destek ve sempatisini kazanan Müslüman Kardeşler, önümüzdeki günlerde yapılması beklenen referandumda ülke halkından büyük destek beklemektedir. Özellikle 25 Ocak halk devriminde hayatını kaybeden yüzlerce Mısırlının yakınları ve yaralanan binlerce kişi kendilerine bu acıyı yaşatanların bir an önce adil bir şekilde yargılanmasını istiyor.
Mursi`nin referandumdan fazla oy almama gibi bir endişesi yok… Resmi rakamlara göre geçtiğimiz hafta düzenlenen "Mursi`ye Destek" gösterisine 5 milyondan fazla Mısırlı katılmış, yeni yasadan ise memnun olduklarını dile getirdiler. Günlerce ülkeyi savaş alanına çeviren Mursi karşıtları ise alınan referandum kararından oldukça rahatsız olmuş referandumun iptal edilmesi için cumhurbaşkanlığı sarayını basıp, İhvan mensubu 7 kişiyi katlederek protestolarının boyutunu arttırdılar.
 
Ayrıca eski rejim yanlılarının kontrolünde olan bazı sanal medya kuruluşları, dün gece alınan kararların kendileri için hiçbir mana ifade etmediğini ve "bu kararların İhvan bürosundan çıkma kararlar olduğu" diye trajikomik manşetler attılar.
Tüm bu gelişmelere baktığımız zaman ne Mursi, ne de İhvan taviz vermiş değiller… Ülkedeki istikrarı sağlayıp dış mihraklara fırsat vermemek için Müslümanların ve Mısır halkının maslahatına olacak gelişmeleri sadece kısa bir süreliğine ertelemişlerdir. (Osman Çelik - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir