• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
SHR: Mısır'da kaçırılarak sorgulanan 56 kişi öldürüldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

El-Şihab İnsan Hakları Merkezi (SHR), güvenlik servisleri tarafından tutuklandıktan sonra Mısır İçişleri Bakanlığı tarafından ortadan kaybettirilen 56 kişinin öldürüldüğünü belgeledi.

SHR'nin raporunda şunlara dikkat çekildi:

"Son iki yıldır, İçişleri Bakanlığı, saldırılarda ve çatışmalarda öldürülen militanların isimlerini yayınlıyor. Gözaltına alınıp ortadan kaybolan bazı kişilerin aileleri, İçişleri Bakanlığı tarafından öldürülenler arasında akrabalarının isimlerinin yer almalarına şaşırıyorlar." denildi.

El Şihab Merkezi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı'nın sözde silahlı çatışma sonucu öldürüldüklerini söyledikleri şahıslar oysa bahsedilen olaylar ve çatışmalardan önce evlerinden alındıkları yada yol kontrollerinde tutuklandıklarına dair tanıklar olduğunu açıkladı. Öldürülenlerin akrabaları cesetlerini almaya gittiklerinde, işkenceye dair net işaretler gördüklerini söylüyorlar.

"Bakanlığın bu insanların öldürülmesiyle ilgili açıklaması neredeyse değişmeyen ve her cinayetten hemen sonra yayınlanan bir komplo senaryosudur."

İçişleri Bakanlığı tarafından terör eylemleri işlediğine dair tek bir kanıt verilemiyor ve çatışma olduğuna dair tek bir delil de sunulamıyor.

Mısır'da son altı yıl içinde zorunlu ortadan kaybedilmeler Mısırlı yetkililerin sistematik olarak uyguladığı bir yöntem haline geldi.

"Kaybolanların aileleri, akrabalarının güvenlik güçleri tarafından tutuklandığına ve zorla ortadan kaybedildiğine dair belgeler, tanıklar ve diğer kanıtlar sağlamakla birlikte, bu durum yetkililer tarafından soruşturulmuyor. Bu da polisin suçunun farkında olduklarını ve bunu örtbas ettiklerini gösteriyor."

Ayrıca, Mısır'da öldürülenler ve zorla ortadan kaybolmalarla ilgili bir BM inceleme komisyonunun kurulması yönünde çağrıda da bulunuldu.

SHR'den yetkililer, "İçişleri bakanlığı ve istihbarat yetkilileri yasadışı veya gizli gözaltında yaşanan ölümlerden sorumlu tutulmalıdır. Savcılık tarafından periyodik gözetim ve kontrol rolünün aktive edilmesi ile polis, cezaevleri, merkezi güvenlik kampları, bilinmeyen askeri hapishanelerin gizli karargahının denetlenmesi ve ortadan kaldırılması sağlanmalıdır.' açıklamasında bulunuldu.

Arabi 21 / Habernas Çeviri

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir