• DOLAR 32.577
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2438.444
  • ...
Başörtüsü Yasağı Acımasız Örneklerini Hala Sergiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN-Mazlum-Der Batman Şube Başkanı Murat Çiçek, "10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü" yazılı basın açıklaması yaptı.
 
10 Aralık tarihinin, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi`nin kabul ve ilan edildiği bir tarih olduğuna dikkat çeken Mazlum-Der Başkanı Çiçek, "Her yıl 10-17 Aralık tarihleri insan hakları haftası olarak kutlanmakta ve insan haklarına ilişkin veriler insan hakları örgütlerince kamuoyuna açıklanmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi üzülerek ifade etmek gerekir ki, son dönemde yaşanan gelişmelere baktığımızda insan hakları açısından çok olumlu gelişmeler göremiyoruz" dedi.
 
Kürt Sorununun Çözümünde En Büyük Aktör Siyasettir
Çiçek, "Parlamento tarafından yürütülen yeni anayasa çalışmaları uzlaşmadan uzak ve ümit vermemektedir. Türkiye`nin çeşitlilik, çoğulculuk ve çok kültürlülük alanında bütün özgürlükleri teminat altına almış, sivil ve demokratik bir anayasa ihtiyacı gün geçtikçe kendini daha çok hissettirmektedir. Devletin Kürt Sorununu asayişçi yöntemlerle çözme ısrarı, gerekse de PKK`nın şiddet yöntemlerine başvurması, insan hakları açısından umut kırıcıdır. Kürt Sorununun çözümünde en büyük aktör siyaset kurumudur. En başta ifade hürriyeti ve özgür siyaset imkânlarını zedeleyen siyasi operasyonlara derhal son verilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
 
Başörtüsünün Yasaklanmasını Kınıyoruz
"Azınlık hakları konusunda toplumda gerginliğin devam etmesi sorunların çözümünü zorlaştırmaktadır" diyen Çiçek, "Azınlıkların farklı mezhebi, cemaatsel yapılanmaları ve ibadet özgürlükleri kısıtlanmamalıdır. Türkiye`de daha da kötüleşen bir başka ihlal alanı ise din ve vicdan özgürlüğü alanıdır. Başörtüsü yasağı hayatın her alanında acımasız örneklerini sergilemeye devam etmektedir. Halen birçok meslek alanından başörtülü kadınlar mesleki faaliyetlerini icra edememektedir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Kılık Kıyafet Yönetmeliği marifetiyle imam hatipli öğrenciler ve seçmeli Kur-an dersi alan öğrenciler dışında ilk, orta ve lise öğrencilerine başörtüsünün yasaklanmasını ise kınıyoruz. Başörtüsü ile ilgili hiçbir alan farkı gözetilmeksizin sınırsız özgürlüklerin sağlanması gerekmekte ve ülkede yaşanan bu ayıp ve küçük düşürücü muamelelere derhal son verilmelidir" denildi.
 
Çocuk Hakları Konusunda Ciddi Sorunlar Yaşanmakta
Ülke genelinde kadına yönelik şiddet eylemlerinin ve cinayet sayılarındaki artışın, bu alana yönelik tedbirlerin hayatın her alanında alınması gereğini bir kez daha gözler önüne sermekte olduğunu kaydeden Çiçek, "Yine çocuk hakları alanında sorunun kökenine yönelik tematik çalışmalar yapılmamakta ve çocuk hakları alanında ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Ülke genelinde ve ilimizde çocukların kriminalize olma oranındaki artış, bizleri kaygılandırmaktadır. Ayrıca, Sosyal Hizmet Kurumlarında ve okullarda yaşanmaya devam eden uyuşturucu kullanımı, cinsel taciz ve dayak vakıaları her geçen gün soruna somut ve şefkatli çözümler bulunmasını zorunlu hale getirmektedir" dedi.
(Veysi Rüzgar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir