• DOLAR 32.584
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2429.61
  • ...
Johnson'dan Kraliçe'ye ''parlamento"' talebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiltere'de Muhafazakar Parti liderliğine seçilerek başbakan olan Boris Johnson (BoJo), "31 Ekim'de ne pahasına olursa olsun Brexit" diyerek Avrupa Birliği'nden (AB) gerekirse anlaşmasız çıkma politikası kapsamında bir adım attı.

Başbakanlık (Downing Sokağı 10 Numara), Boris Johnson'ın Kraliçe ile konuştuğunu ve 2. Elizabeth'ten parlamentoyu eylülün ikinci haftasında feshetmesini istediğini duyurdu.

Johnson da önce parlamentonun eylül başında toplanmasından kısa süre sonra askıya alınmasından, ardından Kraliçe'nin yeni yasama dönemini açtığı konuşmasını 14 Ekim'de yapmasından ve parlamentonun yeniden toplanmasından söz etti.

Başbakan, "İç gündemimizde ilerleme sağlamamız lazım, bu yüzden Kraliçe'nin konuşması için 14 Ekim tarihini açıklıyoruz" dedi.

17 Ekim'de AB liderler zirvesi olduğunu hatırlatan Johnson, o zamana kadar parlamentoda vekillerin Brexit'i tartışması için bol bol zamanı olacağını iddia etti.

Başbakan, 14 Ekim'de sunacağı yasama planlarının milletvekilleri tarafından 21-22 Ekim'de oylanabileceğini söyledi.

 Johnson, hem iktidardaki Muhafazakar Parti'nin hem de anamuhalefetteki İşçi Partisi'nin vekillerinin Brexit'i tartışma ve oylama zamanı bırakılmaması nedeniyle parlamentoya 'darbe' yapıldığına dair eleştirilerini reddetti.

BoJo, "Kesinlikle doğru değil, bizim yaptığımız yeni yasama programını öne almaktır"dedi.

Başbakanlıktan yapılan bilgilendirme şöyle:

"Boris Johnson kabine üyelerine hükümetin yeni ve hırslı yasama programını milletvekillerinin onayına sunacağını bildirdi. Böylece halihazırdaki parlamento devresi sona erecek. Boris Johnson Kraliçe ile konuşup halihazırdaki parlamento döneminin eylülün ikinci haftasında sonlandırılmasını talep etti. Geleneksel parti konferansları döneminin sona ermesinin ardından, parlamentonun ikinci devresi Kraliçe'nin 14 Ekim pazartesi günkü konuşmasıyla toplanacak. 17 Ekim'de AB liderler zirvesinde (AB Konseyi'nde) birlikten çıkış anlaşması konusunda yeni bir anlaşmaya varılırsa bunun 31 Ekim'den önce parlamentodan geçmesi, hükümetin önceliği. Yaklaşık son 400 yılın en uzunu ve son ayların en faaliyetsizi olan halihazırdaki parlamento devresini sona erdirme kararı, Başbakan'ın taze bir iç politika programını milletvekillerinin önüne koyup tartışmaya açması ve aynı zamanda AB Konseyi öncesi ve sonrasında parlamentoya Brexit değerlendirmesi için yeterli zaman kalmasını sağlayacaktır. Kraliçe'nin konuşmasıyla (hükümetin yasama programıyla) ilgili parlamentodaki oylama muhtemelen 21-22 Ekim'de yapılacaktır."

Haberin ardından sterlin dolar ve euroya karşı yüzde 1'e yakın değer kaybetti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir