• DOLAR 32.505
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2434.011
  • ...
Kastamonu Valiliği’nden içkiye sınırlama BU UYGULAMA ÖRNEK OLSUN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Kastamonu’da il genelinde huzur ve güvenliğin, kamu esenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla açık alanlarda, boş bina ve inşaatlar ile araç içinde alkol içilmesi, Valilikçe yasaklandı. Vali Yaşar Karadeniz’in imzasıyla alınan kararın, Kastamonu il sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kamu esenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ve işlenen suçların aydınlatılması amacıyla alındığı belirtildi. Toplumun huzuru ve güvenliğini esas alan bu karar art niyetli kesimlerin tepkisine neden olurken kamuoyunda takdirle karşılandı.

Açıklamada karara uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesini ihlalden işlem yapılacağı ifade edildi. Geçtiğimiz yıllarda bu uygulama farklı illerde de hayata geçirilmiş ve hem huzurun sağlanması açısından hem de alkollü olayların azalmasında büyük bir etki oluşturduğu gözlenmişti.

ÖRNEK UYGULAMA

Kastamonu Valiliği'nce örnek teşkil edecek bir uygulamaya gidildi. Valilik, il sınırları içinde açık alanlarda çevredeki vatandaşları rahatsız edecek bir biçimde alkol tüketimini yasakladı. Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, 'Kastamonu İl Sınırları İçerisinde Çevreyi Rahatsız Edecek Şekilde Açıkta Alkol Almanın Engellenmesine Dair Karar' yayımladı. Açıklamada şunlar kaydedildi; “9 Ağustos 2019 tarihli kararda, il sınırları içerisinde açık park, bahçe ve üzerinde tesis bulunmayan açık alanlarda, belediye sınırları içerisinde, meskun mahallerde, kara yollarında, umuma mahsus yerlerde veya umumun istirahatine sunulan piknik ve ören yeri gibi alanlarda, gar, otogar, meydan, cadde, sokak, tarihi ve kültürel mekanlarda, ibadethaneler ile terk edilen ve kullanılmayan yapılar, inşaatlar, banka ATM’leri, köprü altları, mezarlıklar, gezinti yerleri gibi alanlarda park halinde bile olsa araç içerisinde, çevresinde, çevreyi rahatsız edecek şekilde ve açıkta alkol içilmesinin yasaklandığı belirtildi.”

ÖRNEK KARARIN HUKUKİ ALTYAPISI DA MEVCUT

Kastamonu il sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kamu esenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, işlenen suçların aydınlatılması amacıyla alınan bu örnek kararın hukuki altyapısı da mevcut. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu gibi hukuki zemine oturtularak gerekçelendirilen bu örnek karar; çevre kirliliğinin önlenmesi, vatandaşların rahatsız edilmesinin önlenmesi, kavga-gürültü gibi rahatsız edici davranışların önüne geçilmesi ve en önemlisi de kazaların önlenmesi gibi hayati önem arzeden kötülüklerin engellenmesi amacını taşıyor.

YASAĞIN OLMADIĞI İLLERDE DURUM VAHİM!

İl sınırları içinde açık alanlarda çevredeki vatandaşları rahatsız edecek bir biçimde alkol tüketimini yasaklanması bazı illerde uygulamaya konmuş ve olumlu neticeler alınmıştı. Bu uygulamanın olmadığı diğer illerde ise durum vahim. Halkın ortak kullanım alanlarına park eden araç içinde ve çevresinde alkol tüketenler huzuru ve güvenliği tehdit ediyor. Mezarlık çevresinde, parklarda, yol kenarlarında ve birçok ortak kullanım alanında ortaya çıkan bu rezalete yetkililerin ‘dur’ demesi bekleniyor.  Dağılan aileler, yıkılan yuvalar, meydana gelen trafik kazalarının önemli bir oranının sebebi olan alkol için alınan ve alınacak önlemlerin desteklenmesi noktasında herkese büyük görevler düşüyor.

DİNİMİZ İÇKİYİ HARAM KILMIŞTIR

İnsanların akli melekelerini bozması, insanlar arasında düşmanlığa yol açması, bedeni tahrip etmesi ve Allah’ı anmaktan alıkoyması gibi sebeplerden dolayı içki içmek haram kılınmıştır. Kur’an’da ve Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V.) hadis-i şeriflerinde bu konudaki naslar bizlere bildirilmiştir.

“Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” (Maide suresi, 90)

Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?” (Maide suresi, 91)

Peygamberimiz ‘in (S.A.V.) bu konuda sahih hadisleri vardır: 'İçki bütün kötülüklerin anasıdır' (ümmül habais). 'Sarhoşluk veren her içkinin azı da çoğu da haramdır' hadisleri bunlardan sadece ikisidir. Ayrıca Hz. Ali (k.v.), haram ayeti nazil olduktan sonra, 'İçki küpüne parmağım batsa, o parmağı keser atarım' buyuruyor.

İÇKİDEN DOLAYI AİLELER YIKILABİLMEKTE, YUVALAR DAĞILABİLMEKTEDİR

Bu ayetler ile Müslümanların içki içmeleri kesin olarak haram kılınmıştır. Alkollü içecekler vücutta çok büyük tahribatlar meydana getirir. İnsanların beyinlerini etkileyerek sarhoşluk etkisi yapar ve insanlara şuurlarını kaybettirir. Şuuru kapalı olan sarhoş durumundaki insanlar kendilerine ve çevrelerine ciddi zararlar verebilirler. Bu nedenle aileler yıkılabilmekte, yuvalar dağılabilmektedir. Alkollü içkiler ibadetlerin yerine getirilmesine de mani olur. Bu gibi sebeplerden dolayı içki Allah’ın yasaklamış olduğu bir haramdır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir