• DOLAR 32.367
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2325.211
  • ...

Memur ve Emekli Sendikaları Konfederasyonu(MESK) Diyarbakır İl Başkanı Eyüphan Kaya, emeklilerin hükümetten beklentilerini yaptığı açıklamayla dile getirdi.

Kaya, emeklisi mutlu olmayan bir toplumun huzur bulamayacağı belirterek, "Kişi emekli olduğu zaman maaşından kesilen aile yardımının bir an evvel bordrosuna eklenmeli, üstelik eşinin hesabına yatırılmalıdır. Emekli kişiden aile yardımının kesilmesinin hiçbir gerekçesi yoktur. Ayrıca çalışmayan eşinin de bu emeklilikte payı vardır." dedi.

Emeklilere vaat edilen 3600 ek gösterge sözü bir an evvel yerine getirilmesi gerektiğini hatırlatan Kaya, "İlk fırsatta öğretmen, din görevlisi, emniyet ve sağlık emeklisine vaad edilen 3600 maaş ek göstergesi bir an evvel verilmelidir. Bunu siyasi mülahazalarla ertelemek veya seçim arifesine kalması doğru değildir. Bu hakkı, seçim rüşveti durumuna düşürmemek lazımdır diye düşünüyoruz. Ayrıca bu dört sınıf memur emeklisini diğer memurlarla da kıyaslamıyoruz, bunların hepimizin üzerinde hakları vardır." ifadelerine yer verdi.

"Çok amaçlı emekli lokalleri olmalı"

Emekli lokali talebinde bulunan Kaya, "Her ilde çok amaçlı emekli lokalleri olmalı, burada emekliler hem dinlenme fırsatını bulabilmeli, hem kendini geliştirmeli, gerekirse parttaym görevlerde bulunarak tecrübelerini devlet-millet uğruna harcama fırsatı verilmelidir." diye belirtti.

Maaş farkı arasındaki makas açısını daraltılması gerektiğine vurgu yapan Kaya, "Malumunuz çok çeşitli emekli sınıfları var, genellikle maaşları 2 bin ile 4 bin arasında değişen emekliler çoğunluktadır. Bu farkı azaltmak için en az 3 bin liraya ulaşana kadar maaşı düşük olan emeklilere verilen genel zammın iki katı verilmelidir." dedi.

Kaya, "Emekli maaşı 8-10 bin olan kimselerin zammı memur maaşından ayırmak lazımdır diye düşünüyoruz. Memura verilen küçük bir zaman maaşı yüksek olanlara bazen 700-800 TL’ye tekabül ederken düşük maaşlı memurun maaşına 100 lira yansıyor ve maaş farkı makas açısı daha da açıyor." diye aktardı.

Emeklilere has tatil köyleri yapılması gerektiğini hatırlatan Kaya, şu ifadelere yer verdi:

"Bu alanda proje imkanı verilmeli, sendikaların önderliğinde emeklilerimize hoş vakit geçirme imkanı verilmelidir. Tüm emeklilere her iki dini bayramda verilen 1000 TL bayram ikramiyesi için ayrıca hükümete teşekkür ederiz." (Ramazan Zeren-İLKHA)