• DOLAR 32.342
  • EURO 35.095
  • ALTIN 2238.95
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Edirne’nin tarihi yapılarında incelemelerde bulunarak, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu tamamlanan, Fatih Sultan Mehmet'in de eğitim aldığı Saatli Medrese'nin açılışını yaptı.

Ersoy, "Tarih, Türkiye'nin yeni turizm anlayışında, en önemli başlıklardan biridir. Zira bu alanda rakipsiziz. Medeniyetler beşiği olan topraklarımızın arkeolojik zenginliğine, tarihi dokusuna yaklaşabilecek ikinci bir ülke yoktur" dedi.

“ESKİ GÖRKEMİNE KAVUŞTURMAK İÇİN ÇOK DETAYLI ÇALIŞTIK”

Saatli Medrese'nin 1752'de büyük Edirne depremi esnasında zarar gördüğünü, 1995-2008 yılları arasında bir kısım onarım çalışmaları gerçekleştirildiğini, bu dönemde de birçok odasının sökülerek yeniden aslına uygun onarıldığını ve kurşun kaplama yapıldığını hatırlatan Bakan Ersoy, ikinci restorasyon projesine ise 2016 yılında başladıklarını söyledi.

Bakan Ersoy, konuşmasına şöyle devam etti: “Çatısından tabanına, tüm hücre ve dersliklerinden revaklı avlusuna kadar aslına uygun şekilde bu mirası ihya ettik. Duvarlarından sütunlarına, onarımı mümkün olan her parçanın bakımı yapıldı. Tamamen çürümüş olanlar orijinalinde kullanılmış olan özgün malzemeyle birebir olarak değiştirildi. Çevre düzenlemesi kapsamında yürüyüş yollarına doğal taş kaplama yapıldı, uygun şekilde çimlendirildi.

Saatli Medrese'de de bu bakış açısıyla çalıştık ve şimdi onun sahibi olan siz sevgili Edirnelilere gönül huzuruyla teslim ediyoruz. Sizlerden beklentimiz, milli mirasımız olan bu tarihe, bu dokuya sahip çıkmanız, korumanız ve çocuklarımıza aynı bilinçle emanet etmenizdir. Bizim geçmişimiz, çocuklarımızın geleceğini inşa etmede çok büyük bir güç olacaktır. Biz bu farkındalıkla çalışalım ve inşallah çocuklarımızı da böyle yetiştirelim."