• DOLAR 32.345
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2240.599
  • ...
DGS tercihlerinde adaylar nelere dikkat etmeliler?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alkayış, DGS başvurusu yapacak olan adaylara önemli tavsiyelerde bulunarak, öğrencilerin lisans öğretimine geçebilmesi için uygulanan Dikey Geçiş Sınavı (DGS)'nın üniversiteye geçişte önemli bir fırsat sunduğunu da söyledi.

DGS başvurusu yapacak olan adaylara önemli tavsiyelerde bulunan Alkayış, aday sayısının fazla olduğunu belirterek, tercihlerin doğru ve bilinçli yapılması gerektiğini belirtti.

"Adayların tercih dönemini çok iyi değerlendirmeleri gerekir"

Alkayış, "Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanların lisans öğretimine geçebilmesi için uygulanan Dikey Geçiş Sınavı (DGS)'nın, üniversiteye geçişte önemli bir fırsat sunuyor. Tercihte bulunacak aday sayısı fazla olmasına karşın kontenjanlar sınırlıdır. Bu nedenle bilinçli ve doğru tercihin önemli olduğu unutulmamalı. DGS'de tercih süreci çok önemli olduğundan, bu süreçte mutlaka uzmanlardan destek alınmalıdır. Adayların tercih dönemini çok iyi değerlendirmeleri gerekir. Tercih işlemleri 21-28 Ağustos 2019 tarihleri arasında ÖSYM'ye bildirilecek. Adaylar, tercihlerini bireysel olarak ya da internet aracılığıyla elektronik ortamda yapabilirler." dedi.  

"Profesyonel bir tercih İçin mutlaka uzmanlara danışın!"

Dikey Geçiş Sınavı'yla tercih yapacak adaylar için sürecin, sınav sonuçlarının açıklanmasıyla kısmen başlamış olduğunu dile getiren Alkayış, "Çünkü adaylar için DGS, bir ön lisans programını lisans programına tamamlama imkânıdır. Bu nedenle DGS tercihleri bir avantaj olup bu avantajı çok iyi değerlendirmek gerekir. Çünkü tercih yapacak aday sayısı fazla, ancak kontenjan sayısı sınırlı olduğu için adaylar tercih listelerini hazırlarken dikkatli olmalılar. Tercih sürecinin başlangıcındayız. Bu süreçte bilinçli ve doğru tercih çok önemlidir. Dolayısıyla bu sürecin en temel konusu doğru tercih olmalıdır. Tercih yapacak adayların emeklerinin boşa gitmemesi, istedikleri bölüme ve üniversiteye yerleşmeleri için rehber öğretmenlerden ve uzmanlardan destek almaları gerekir. Aksi durumda tercih desteği alınmadan, yanlış bir tercih listesiyle aday, istediği üniversiteye ve bölüme yerleşemeyebilir." diye konuştu.

Alkayış, "Adaylar DGS'de tercih yapmak istedikleri lisans programlarını; öncelikle puanlarına, üniversitelerin kontenjan sayılarına ve istek sırasına göre listelerini hazırlayabilirler. Adaylar ön lisans mezuniyet alanlarına göre, dikey geçiş yapılabilecek lisans programları hakkında ayrıntılı araştırma yapmalılar. İlgili ön lisans programından mezun olup ya da mezun olacak adayların hangi lisans programlarını tercih edecekleri ÖSYM tarafından yayımlanan DGS Kılavuzu'nda Tablo-2'de belirtilmiştir. DGS tercihlerinde aday, tercih listesinin tamamını doldurmak zorunda değildir. Ancak aday, yıl kaybına uğramadan üniversiteli olmak istiyorsa, istediği üniversitelerin bölümlerini yazarak tercih listesinin tamamını doldurabilir." tavsiyelerinde bulundu.

"Öncelikle tercih kılavuzu dikkatlice okunmalı!"

"Tercih yapacak adayların öncelikle DGS tercih kılavuzunu dikkatli incelemeleri gerekir." diyen Alkayış,  "Tercihler ÖSYM'ye bildirilmeden önce kesinlikle özel koşul ve açıklamalar kısmı okunmalı, aday, koşullarını taşımadığı bölümleri asla tercih etmemelidir. Çünkü koşulları uygun olmayan bölümleri tercih ederek üniversiteyi kazandığınız takdirde kayıt hakkınız olmayacaktır. Bu önemli süreçte adaylar tarafından bu bilgiler araştırılmalı. Adaylar tercih süresi (21-28 Ağustos 2019) içinde ÖSYM'ye bildirilen tercih işlemlerinde değişiklik yapabilirler. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerinde herhangi bir değişiklik yapamazlar. Adaylar DGS'de tercih yapmak istedikleri lisans programlarını istek sırasına ve tercih listelerine göre yazabilirler." ifadelerini kullandı. (Nihat Kanat-İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir