• DOLAR 32.339
  • EURO 35.208
  • ALTIN 2247.999
  • ...

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, telefonla katıldığı bir TV programında, hakem heyeti ile devam edecek olan toplu sözleşme süreci hakkında konuştu.

Tonbul, kamu işveren heyeti yetkililerinin uzlaşılan maddeleri tutanak altına alınması gerektiği teklifini kabul etmediğini öne sürdü.

Tonbul, süreç başlamadan önce ve başladığı sıralarda her hizmet kolu toplu sözleşmesi görüşmesinde uzlaşılan maddelerin kayıt altına alınması gerektiğini ve daha sonra bunların kolaylık sağlayacağını söylediklerini ancak kamu işveren heyetinin buna yanaşmadığını aktardı.

Tonbul ayrıca heyetin "Biz devlet tarafıyız, sözümüzü tutarız biz kayıt altına alıyoruz." denildiğini ifade etti. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un ifadelerine de yer veren Tonbul, "Bakan hanımın bizzat ifadesi şudur ki ‘Ben notlarımı kendim alıyorum siz de notlarını alın sonra bunları yaparız." dedi.

Daha önce hakeme heyetine başvurulan toplu sözleşmeleri hatırlatan Tonbul, "Biliyorsunuz daha öncesinde de gidildi yani kamu personel hakem kurulu kuruldu. İlk toplu sözleşmemiz toplu sözleşme imzalanmadan dağıldı. O günkü kamu işveren heyeti uzlaşılan konular ve uzlaşılmayan konular hakkında toplu sözleşme tutanağı tutuldu. Bu tutanakta uzlaşılan konular belliydi uzlaşılmayan konular belliydi. Ve hakem heyetine uzlaşılmayan konular üzerinden gidildi. İkinci yıl tespit tutanağı tutuldu o zaman ki Kültür-Sen Kesk’e bağlı, toplu sözleşmeyi imzalamadı ve masadan da uzlaşma ya da uzlaşmama tutanağını imzalamadı. O gün tespit tutanağı bu durum üzerine imzalandı. Şimdi bugün kamu işveren heyeti tespit tutanağı tutunarak bir yanlış yaptı. Hatta 12 yanlış yaptı." şeklinde konuştu.

Bakan Selçuk’un "imzaladık" dediği tespit tutanağına binaen konuşan Tonbul, "Sadece Memur-Sen başkanı Ali Yalçın’ı çağırarak Memur-Sen’in geneline yönelik konularda imza atmasını istediler. Diğer sendika başkanları aranmadı. ‘Gelin tutanak imzalayacağız’ denmedi. Dolayısıyla o sendikalar imzalamadıkları için uzlaşıp uzlaşmadıkları belli olmayanlar hakkında tespit tutanağı olmaması hukuki açıdan yanlıştır." diye konuştu. (İLKHA)