• DOLAR 32.572
  • EURO 34.857
  • ALTIN 2431.545
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı 9 Eylül’de başlıyor. Uzmanlar, yeni eğitim öğretim yılına sayılı günler kala kırtasiye alışverişi yapacak olan veli ve öğrencilere önemli uyarılarda bulunuyor. Kırtasiye alışverişi yapacak olanların sağlığa zararlı ürünlerden uzak durması gerektiğini belirten uzmanlar, merdiven altı diye tabir edilen albenili ürünler yerine sağlık açısından zararı olmayan ürünlerin tercih edilmesi tavsiyesinde bulunuyorlar.

Kırtasiye alışverişlerinde dikkat edilmesi gereken hususlara değinen uzmanlar, kırtasiye alışverişi yapacak olan veli ve öğrencilere önemli uyarılarda bulunuyorlar.

“Markası belli olan ürünler tercih edilmelidir”

Ailelerin öncelikle çocuklarının değerini bilmeleri ve bunun için de sağlığa zararı olmayan ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen deneyimli kırtasiyeci Hüseyin Eroğlu,  markası belli olan ürünlerin tercih edilmesini ve güvenilir firmalardan alışveriş yapılmasının uygun olacağını ifade etti.

“Sektörde yeterli denetim yok”

Eroğlu, “Kırtasiye sektöründe yeterli denetim olmadığından piyasada birçok merdiven altı ürün var. Bunlar daha çok 1 milyoncu dediğimiz yerlerde satışa sunuluyor. Halkımız da fiyatlarına bakarak bilmeden de olsa zararlı ürünler alıyorlar. Veliler, öncelikle çocuklarının sağlığını düşünmeliler.“ dedi.

“Sağlığa zararlı ürünler uzun vadede etkisini gösteriyor”

Sağlığa zararlı ürünlerin daha çok yapıştırıcı maddelerde bulunduğunu belirten Eroğlu, kırtasiye yönetmeliğinde kullanılması yasak olan solvent ve plastik içeren silgilerin, kanserojen madde içeren çantaların merdiven altı imalathanelerde üretilip piyasaya sürüldüğünü söyledi.

Bu tür ürünlerin kısa vadede yan etkilerine rastlanmadığını, ancak uzun süreli kullanımlarda ciddi zararlar verdiğini hatırlatan Eroğlu, “Okula yeni başlayan birisinin 1’inci sınıftan 3’üncü sınıfa kadar kanserojen madde içeren silgi, çanta ya da gıda ile temas eden saklama kabı kullandığını düşünün. Bunun zararları ileriki yaşlarda ortaya çıkar. Velilerin bu konuda dikkat etmeleri gerekir. Bu ürünler albenili ürünler oluyor. Çok canlı renkler, çizgi film kahramanları gibi baskılar kullanılıyor. Görselden öte çocuğun ihtiyacını gören işleve sahip ürünler alınmalıdır. Fiyattan önce, seviyesine göre çocuğun işini gören ürünler alınmalıdır. ”diye konuştu.

“İsraftan kaçınılmalı”

Velilerin aşırı yoğunluk olduğu dönemde yaptığı alışveriş esnasında israfa kaçtığını ifade eden Eroğlu, velilere ekonomi ve sağlıklarını düşünerek israf yapmadan ihtiyaç kadar ürün almaları tavsiyesinde bulundu.

Okulların açılmasına az bir zaman kalmasına rağmen beklenen hareketliliğin başlamadığına dikkat çeken Eroğlu, velilerin büyük bir kısmının İstanbul dışında olduğunu ve beklenen alışveriş hareketliliğinin okullar açılmadan önceki son 2-3 gün içerisinde olmasının beklendiğini söyledi.

“Ftalat maddesi içermeyen ürünler tercih edilmelidir”

Ailelerin kaliteyi gözetmek adına yapmaları gerekenler var. Ama herkes öncelikle bütçesini düşünüyor” diyen Kırtasiyeci Âdem Genç ise, “Bunun için ucuz mallara yönelebiliyorlar. Bunu doğru bulmuyoruz. Her yerde ister istemez merdiven altı denilen bu tür ürünler bulunuyor. Biz yine de kaliteden ödün vermemeye çalışıyoruz. Çünkü insan sağlığı açısından zararlı olan, kanserojen madde içeren ürünler var. Bu ürünler yerine bakanlık onaylı olup Ftalat (Kanserojen madde) içermeyen ürünlerin tercih edilmesini tavsiye ediyoruz. “dedi.

Tüketicilerin sağlığa zararlı maddelerin hangileri olduğunu öğrenebilmeleri için ürünün etiketinde 'Ftalat içermez! Ya da 'Tarım ve Gümrük Bakanlığının izniyle üretilmiştir! Şeklindeki ibarelerin bulunması gerektiğini belirten Genç, söz konusu uyarıların ürün üzerindeki etiket ve bandrollerde yazılı olduğunu ve bu tarz ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

“Hem bütçeye uygun hem de sağlıklı olan yerli ürünler tercih edilmelidir”

Bütçesi sınırlı olanlar için hem sağlık açısından güvenilir hem de bütçeye uygun ürünlerin olduğunu hatırlatan Genç, dünya markası olan ürünlerin standartlarında hatta onlardan da daha iyi yerli üretim ürünlerin olduğunu, ailelerin bu tarz ürünleri tercih edebileceğini belirtti.

Okulların açılmasına kısa zaman kalmasına rağmen, ailelerin henüz tatilden dönmedikleri için beklenen hareketliliğin başlamadığını, ailelerin mağazaları gezerek fiyat karşılaştırmasında bulunduğunu belirten Genç, beklenen alışveriş hareketliliğinin önümüzdeki hafta itibarıyla başlamasını beklediklerini söyledi. (Nizamettin Aşkın- İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız