• DOLAR 32.345
  • EURO 35.202
  • ALTIN 2244.658
  • ...
Filistin polisi kapsamlı bir intifada konusunda uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

En son operasyonlar öncesinde hazırlanan raporda mevcut durum devam ederse intifadaya yol açan şiddetli çatışmalar yaşanabileceği vurgulandı. Yedi Ahronot Gazetesi konuyla ilgili olarak siyasi donukluk sadece Ramallah hükümetini değil Filistin emniyet güçleri için de endişe kaynağı olduğunu belirtti.

Raporda 16-25 yaş aralığındaki genç grubun işsizlik nedeniyle gelecek kaygısı taşıdığı  ve bu öfkenin genç nesilde operasyon düzenleme riskine dönüşeceği endişesi dile getirildi.

Rapor, tutukluların ifadelerine, sokakta ve sosyal medyada söylediklerine dayanılarak hazırlandı.

Tüm veriler, Batı Şeria’da bıçaklama, ezme ve silahlı operasyonların artacağını işaret ediyor. Raporun bir hafta önce el-Halil kentinde bir İsrail askerinin öldürülmesinden önce yazılması dikkat çekici. Raporda, Batı Şeria’da silahlı operasyon yapmak isteyen bir kişinin yerli yapım bir silah edinmesinin çok kolay olduğuna da dikkat çekildi. Hamas’ın Gazze içinde ve dışında operasyon yapmak için eleman toplamasının da bunların uygulanma şansını arttırdığı belirtildi.

Şarku'l Avsat'ın haberine göre Raporda diğer sebepler olarak, Batı Şeria’da bir dizi silahlı operasyonun patlak vermesi, giderek kötüleşen ekonomik durum, Gazze’de yapılan Geri Dönüş Yürüyüşlerinden esinlenme, Gazze’deki ateşkes çabalarındaki durum gösterildi. Raporda Batı Şeria kamuoyunun Filistin Hükümetin son olarak imzaladığı ateşkesin son on yılda kendilerine hiçbir şey kazandırmadığı buna karşılık Hamas’ın kullandığı silahın Tel Aviv’i ateşkes çözüm üretmeye çalıştığını düşünüyor. Böylelikle Gazze kuşatmanın hafifletilmesi için milyonlarca dolarlık yardım alabildi.

Filistin memurlarının ve güvenlik görevlilerinin çocuklarının da şiddet eylemelerine katıldığı belirlenen raporda, başkanlığını Mahmud Abbas’ın yaptığı Fetih hareketi içinde de silahlı mücadeleye dönüş seslerinin yükseldiği ifade edildi.

Filistin ve İsrail güvenlik güçleri, ekonomik ve siyasi baskının Batı Şeria’yı kaos ve terör ortamına sürüklemesinden endişe duymada hemfikirler. Üst düzey İsrail güvenlik yetkilileri durumun daha da kötüleşmemesi için kesilen vergi gelirlerinin Filistin hükümetine devredilmesini tavsiye ediyor.

Güvenlik durumunun giderek kötüleşecek olması hem İsrail hem de Filistin tarafından endişe kaynağı. Son hafta içinde gerçekleşen operasyonlardan birinde Batı Şeria’da bir yerleşim biriminin girişinde bir genç iki kişiyi ezmiş ve yaralanmalarına sebep olmuştu. Bu saldırından sadece bir gün önce iki genç Kudüs’te İsrail polislerine bıçakla saldırmışlardı. Bu olaydan bir hafta öncede el-Halil yakınlarında bir İsrail askeri ölü bulunmuştu. Son aylarda Şabak, Hamas’ın Batı Şeria ve İsrail’de büyük operasyonlar gerçekleştirmek için eylem hazırlığında olduğunu belirtti. Şabak son aylarda Batı Şeria’da operasyon düzenlemek isteyen bazı Hamas hücrelerinin çökertildiğini açıkladı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir