• DOLAR 32.326
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2303.134
  • ...
Muhalefetin Elinden En Önemli Kozu Aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAHİRE - Mısır`daki muhalif liberal ve sol grupların oluşturduğu ``Ulusal Kurtuluş Cephesi``nin (UKC) boykotuna rağmen Mursi, muhalefetin isteklerinin tamamına yakınını kabul etti.

Mursi`nin, muhalif grupların isteklerinin tamamına yakınını kabul etmesi, muhalefetin elindeki en önemli kozun alınması ve Mursi karşıtı politikaların boşa çıkmasıyla sonuçlanacak.

Cumhurbaşkanı Mursi`nin isteğiyle dün akşam cumhurbaşkanlığı sarayında bazı siyasi güçlerin ve hukukçuların katılımıyla gerçekleştirilen ve 11 saate yakın süren toplantıda alınan tavsiye kararıyla Mursi, yeni bir anayasal kararname çıkardı.

Mursi, yaptığı yeni anayasal düzenlemeyle, kendi kararlarını yargı denetimine kapatan ve bu nedenle muhalefet tarafından şiddetle karşı çıkılan 21 Kasım`da aldığı anayasal düzenlemeleri iptal etti.

Yeni kararnamede yer alan, ``21 Kasım`da yapılan düzenlemelerle uygulanmış tüm icraatlar geçerliliğini korumaktadır`` ifadesinin, devrik lider Hüsnü Mübarek tarafından atanan Başsavcı Abdulmecid Mahmud`un görevden alınarak yerine Talat Abdullah`ın atanması kararının geçerli olduğunu vurgulamak için konulduğu belirtiliyor.

Muhalefetin son zamanlardaki protesto gerekçesi, Cumhurbaşkanı Mursi tarafından 21 Kasım`da anayasada yapılan yeni düzenlemelerdi ve dün akşam bu düzenlemeler iptal edildi. Muhalefetin itirazlarından biri de anayasa hazırlık komisyonu üyelerinin Mısır halkının genelini kapsamadığı ve büyük çoğunluğunun Cumhurbaşkanı Mursi`yi destekleyen İslami eğilimli şahsiyetlerden oluştuğu ve bu yüzden yeni anayasa taslağının iptal edilmesi yönündeydi.

Ancak başta hukukçu Ahmed Kemal Ebu el-Mecd ve Muhammed Selim el-Avva olmak üzere, hukukçuların tamamına yakını bu isteğin yerine getirilmesinin mümkün olmadığı konusunda ittifak etmiş durumda. Çünkü hukukçular, referandum için çağrı yapıldığının ve bunun yerine getirilmesi zorunlu bir uygulama haline geldiğinin farkında. Hukukçular, cumhurbaşkanının muhalefetin isteklerini yerine getirme konusunda her şeyi yaptığını dile getiriyor. Bunun, toplantıya katılan muhalefetin büyük çoğunluğu tarafından da kabul gördüğü ifade ediliyor.
 

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir