• DOLAR 32.451
  • EURO 34.505
  • ALTIN 2470.707
  • ...
Niye Başaramıyorum?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
1-“O sorun gerçekten var mıdır?” sorusuna cevap vererek sorunun varlığını kesinleştireceğiz.

2-Sorunun nedenlerini tespit edeceğiz.

3-Soruna çözüm arayacağız.

Sadece “Sanki ben başaramıyorum” demek başarısız olduğumuz anlamına gelmez. Sorunun varlığını ispat için başarı ölçülerine bakacağız. Başarısızlık nedir? Bizim için başarısızlık nedir? Bunu bileceğiz ve bunun karşısında durumumuzu tasvir edeceğiz.

Başarısızlık kişinin imkânları doğrultusunda kendisi için belirlediği hedefe kendi programı içinde ulaşmamasıdır.
Buna göre, başarısızlık kişiden kişiye göre değişir. Biz, okul birincisi olmayı hedeflemişsek ama şu anda ancak okul beşincisi olmuşsak şu anda başarısız sayılırız. Buna karşılık biz döneme en az bilgiyle başlayan bir öğrenci isek ve hedefimiz aralık ayının ilk haftasına kadar temel bilgileri öğrenmek ise aralık ayının ilk haftasında o noktaya gelmişsek sınıfın sonuncusu bile olsak başarılı sayılırız.

Bu ölçülerle durumuza baktık ve “Evet, ben başarısızım” dedik. Bu andan sonra “Nedenler” üzerinde yoğunlaşacağız. Başarı için bir “Sünnetullah” vardır. Sünnetullah’a uyan mutlaka başarır. Biz başarısız olmuşsak kesinlikle bir noktada Sünnetullah’ı yani, yüce rabbimizin başarı için tayin ettiği yolu ihlal etmişiz.

Yüce Allah kimseye haksızlık etmek ve onun sünnetinde de bir değişme olmaz.

1-Ya plansız çalışmış olabiliriz.

2-İmkânlarımızı iyi değerlendirmemiş olabiliriz.

3-Emeğimizi çalışmamız üzerinde yoğunlaştırmamış olabiliriz.

4-Değerlendirmeleri olması gerektiği gibi yapmamış olabiliriz.

Yâda başka bir sebep... Ama mutlaka bir sebep… Çünkü her olayın bir nedeni vardır. Dolayısıyla her başarısızlığın bir nedeni vardır. O neden ortadan kalktığında başarısızlık da ortadan kalkacaktır. Diş ağrınız için ağrı kesici kullandığınızda ağrınız nasıl kesiliyorsa başarısızlığınıza yok açan nedeni de ortadan kaldırdığınızda başarısızlık durumu ortadan kalkacak yerini başarıya bırakacaktır. Buna kesinlikle inanacağız.

Sebep tespitinden sonra çözüme geçeceğiz. Her çözüm yen bir plan gerektiriyor. Her plan yeni bir muhasebedir.
Bunun için imkânlarımızı bir daha gözden geçireceğiz. İmkân eksiklerimizi gidereceğiz. Yeni imkânlar oluşturacağız yâda var olan bir imkânı zorlayacağız. Nasıl mı?

Bizim özel ders ve çok kaynak olabilecek imkânımız olmaya bilir. Ekonomik durumumuz buna uygun değil. Bu imkâna ulaşamayacağımıza göre eldeki bir imkânı zorlayacağız.

Çok kaynak olabilen özel ders imkânı olan bir öğrenci günde 6 saat çalışıyorsa biz 9 saat çalışacağız. O, okuldaki öğretmene günde bir soru soruyorsa biz 3 soru soracağız.

O, kendi odasında yalnız çalışıyorsa, biz arkadaşlarımız grup oluşturacağız. Hangimizin evi o gün uygunsa onun evi bizim için “çalışılacak oda” olacak. Bu da olmuyorsa okuldaki boş sınıflardan, kütüphanelerden ve başka sosyal mekânlardan yararlanmak için ilgili kişilerden izin alacağız. Neticede şunu öğreneceğiz, konu eğitim olunca başaralı olmanın bir yolu mutlaka vardır. Allah (cc) yardımcınız olsun.
 
Abdulkadir Turan / Rehberlik/doğruhaber
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir