• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Bakan Pakdemirli: THK'deki 6 uçaktan 3'ünde motor yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir’in Karabağlar ilçesindeki orman yangınıyla ilgili açıklama yaptı. Yangının kontrol altına alındığını belirten Bakan Pakdemirli, "THK hangarlarında 20 uçak var." iddialarına da yanıt verdi.

İzmir’deki orman yangınlarına ilişkin Tekketepe yangın gözetleme istasyonunda gazetecilere açıklama yapan Pakdemirli, Karabağlar’daki yangının kontrol altına alındığını belirterek, “2 gün 5 saat sonra Karabağlar Tırazlı’da çıkan yangınımızı kontrol altına almayı başardık" dedi.

THK ait yangın söndürme uçaklarının neden kullanılmadığı sorusuna yanıt veren Pakdemirli, "Geçen yıldan bu yana filomuzu 6 helikopter artırdık. Ancak geçen yıl kullandığımız uçakları bu yıl kullanmıyoruz. Kabaca karşılaştıracak olursak uçak 4 ton su alıyor, helikopter 2,5 ton su alıyor. Ama uçağın yangına gittiğinde yangını hedeflemesi çok daha zor. Çünkü bu uçakların yangına atış yapması için 120 deniz miliyle yangına yaklaşıyor olması lazım. Helikopter istediği süratle 50-60 mille oralardan geçiyor. Yani yangında doğru hedefe doğru miktarda atmakla ilgili önemli bir artısı var. Ayrıca helikopterler havuzlardan, göletten yaklaşıp su çekebiliyor uçağın tam 2,2 kilometre bir piste ihtiyacı var. Belki bunu Ege’de kullanabilirsiniz, belki zorlasanız burada da kullanılabilir ama Denizli’de yangın olduğunu düşünün, imkanı yok." ifadelerini kullandı.

Yangında uçak kullanılmasıyla ilgili araştırmaları sürdürdüklerini dile getiren Pakdemirli, "Japon ve Rus menşeili uçak var gelecekle ilgili bunları orman envanterine katmayla ilgili çalışmaya da başladık. Ancak bugünkü şartlar itibarıyla THK'de olan uçaklar 6 tane var. 3'ünde motor yok, 3'ünün faal olduğu söyleniyor, birinin faal olmayacağını var saymak lazım. Sadece birinin yakıt almaya gittiğini düşünseniz, bir ring kurma durumu maalesef yok. Bugün itibarıyla Türkiye'de bize hizmet verecek bir uçak filosu maalesef bulunmuyor." dedi.

THK hangarlarında 20 uçak var iddiası

"THK hangarlarında 20 uçak var." iddialarına ilişkin haberleri üzülerek okuduğunu belirten Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Öyle bir durum kesinlikle yok. Böyle bir durum söz konusu olsa kesinlikle değerlendirilir. İşin maliyet boyutu da var. Maliyet boyutundan öteye uçakların en fazla 1 saatte denize gidip gelmesi gerektiğinden en fazla 3-4 sorti yapabileceği için 10-12 ton su bırakabilecek. Ama helikopterde 12-13 hatta 15 sorti bile yapabilir, 30 ton üzerinde su bırakabilirsiniz. Ben bu tartışmaları özellikle yersiz buluyorum."

"Buyursunlar uçsunlar"

Pakdemirli, yangının 500 hektarlık alanda etkili olduğunu, bu alanda yanmayan alanlar da bulunduğunu ifade etti.

Basın mensuplarının "Uçaklar kullanılsa yangın daha kısa sürede söndürülür müydü?" sorusu üzerine Pakdemirli, "Biz bir ağaç daha az yansın diye mücadele ediyoruz ama insan hayatı da bizim için önemli. Dışarıdan kiralama yaptığımızda orman personelini bu araçlar içinde görevlendiriyoruz. Orman personeli binmek istemiyor emniyetli bulmadığı için. Emniyetli bulan varsa, bu kadar çok savunan varsa apronda duruyor. Binmek isteyenler buyursunlar uçsunlar." diye konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir