• DOLAR 32.597
  • EURO 34.806
  • ALTIN 2498.61
  • ...
Artık Kale Duvarlarına Yazı Yazılmayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Kısa bir süre önce Van Kalesi`nde başlatılan duvarlardaki yazıları silme çalışmaları devam ediyor. Çalışmaları yerinde inceleyen Vali Karaloğlu çalışma hakkında bilgi aldı.

 

Tarihi dokuya zarar vermemek için büyük bir titizlikle devam eden çalışmalarda yazılar neşterlerle titiz bir şekilde temizleniyor.
Urartu Krallığı`nın en önemli miraslarından biri olan Van Kalesi`ndeki tarihi yazıtlar üzerine çizilen \"aşk simgeleri\", Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü`nün başlattığı çalışmayla temizleniyor.

 

Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma kapsamında, üzerindeki yazı bulunan kitabeler tek tek tespit edilerek rapor halinde Kültür ve Turizm Bakanlığı`na sunuldu.
Raporun kabul edilmesinin ardından yazıtların temizlenmesi ve korunması için Van Valiliği`nin de desteğini alan Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü, İŞKUR` un sağladığı personel desteği ile temizleme çalışmalarına başladı.

 

Çalışmaları inceleyen Vali Münir Karaloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Urartular döneminden kalan yazıtların 1937 yılından bu yana aşk sözcükleri ile tahrip edildiğini söyledi.

 

\"Bundan Sonra Yazılar Duvarlara Sürülen Madde Sayesinde Kendiliğinden Silinecek\"
Yapılan çalışmayla bu tür yazı ve simgelerin tek tek silindiğine değinen Karaloğlu, çalışmaların bin 400 metrekarelik alanda sürdüğünü belirterek, \" Yazıtların üzerindeki simgelerin tamamı silinerek temizlenecek daha sonra kayaların üzerine sürülecek madde ile bundan sonra yapılacak tahribatın önüne geçilecek. Tarihi yapıların korunması için çocukları ve gençleri eğitmemiz gerekiyor. Yoksa biz temizleriz onlar gelir yeniden yazar. Önemli olan tüm insanlarımıza tarih bilincini vermektir. Tarihi eserlerin bize atalarımızdan miras kaldığını, bizden sonraki nesillere de emanet bırakmamız gerektiğini çocuklarımıza öğretmeliyiz.\" dedi.ü

 

Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürü Cemil Karabayram da tarihi mirası korumak amacıyla böyle bir çalışma yürüttüklerine işaret ederek, 10 personel ile süren çalışmaların tüm yazıtlar temizleninceye kadar devam edeceğini kaydetti.



\"Depremin Simgesi Yunus`un Ağabeyleri de Çalışmalarda Yer Alıyor\"
Bu arada, yazıtlarda temizleme çalışması yapanlar arasında Van depreminde yaşamını yitiren ve enkaz altındaki son fotoğrafı ile depremin simgesi haline dönüşen Yunus Geray`ın ağabeyleri Vefa ve Ender Geray da görev alıyor.(Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir