• DOLAR 32.566
  • EURO 35.19
  • ALTIN 2330.294
  • ...
Kyoto Protokolü 2020`ye Kadar Uzatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği konferansı aldığı kararla, Kyoto Protokolü`nün ikinci taahhüt döneminin 2020`ye kadar uzatılmasına karar verdi.

Katar`ın başkenti Doha`da düzenlenen BM İklim Değişikliği konferansı sona erdi. Yaklaşık iki haftadır devam eden ve cuma günü bitmesi planlanan konferans, yaşanan görüş ayrılıkları sebebiyle cumartesi akşam saatlerinde sonuçlanabildi.

Konferans neticesinde, 2012 yılı itibariyle geçerliliğini yitirecek olan Kyoto Protokolü`nün ikinci taahhüt döneminin 2020`ye kadar uzatılmasına karar verildi.

Öte yandan ikinci protokol döneminin özellikle sera gazı salınımının azaltılmasına yönelik kayda değer bir adımı öngörmediği ifade ediliyor. Kanada, Yeni Zelanda, Japonya ve Rusya`nın protokolden çekilmesi, emisyon azaltımının olması gerektiği oranda gerçekleşmeyeceğini gösteriyor. Zira ikinci taahhüt dönemine katılmayı kabul eden ülkelerin atmosfere yaydığı toplam emisyon oranının yalnızca yüzde 15 olduğu belirtiliyor.

Varılan anlaşma gelişmiş ülkelerin, iklim değişikliği ile mücadelede gelişmekte olan ülkelere finansman desteği sağlamasını da içeriyor ancak anlaşma metninde ayrılacak bütçenin miktarına dair herhangi bir detay yer almıyor. Bu durum, iki haftadır devam eden konferansın bir diğer başarısızlığı olarak yorumlanıyor.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir