• DOLAR 32.343
  • EURO 35.071
  • ALTIN 2317.92
  • ...
​Eminönü esnafı yaralarını sarmaya çalışıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dün öğle saatlerinde İstanbul genelinde yaşanan sağanak, Fatih ilçesinin bazı bölgelerinde sel felaketinin yaşanmasına sebep oldu.

Eminönü ve Sultanahmet bölgesinde yaşanan sel felaketinde bir kişi hayatını kaybederken birçok esnaf da büyük oranda maddi zarara uğradı. Bir anda bastıran sağanak yağışla neye uğradığını şaşıran İstanbullular, kısa sürede suların yükselmesiyle zor anlar yaşadı.

İstanbul Valiliğinin yaptığı açıklamaya göre, İstanbul’da metrekare başına 114 kilogram ile en çok yağmurun düştüğü Fatih ilçesinde yaşanan sel sonrası maddi zarar yaşayan esnaf, yaralarını sarmaya çalışıyor.  Sel sonrasında sabahın ilk saatleriyle işyerlerine gelen esnaf, suların çekilmesiyle meydana çıkan zararlarını tespit etmeye ve selden geriye kalan malzemelerden sağlam olanlarını toparlamaya başladı.

Yaşadıkları sel felaketi ile ilgili İLKHA’ya konuşan Eminönü esnafı, her dükkân sahibinin 150 ile 200 bin TL arasında zarara uğradığını ifade ettiler.

Her esnafın ciddi zarara uğradığını söyleyen çarşı esnafından Mehmet Çalışkan, "Zararı anlatmaya gerek yok. Zaten her şey görünüyor. Tavan boyu su oldu. Bütün dükkânlar mal doluydu. Hepsi zarar gördü, burada kurtarılan hiçbir şey olmadı. Her dükkânda en az 100-150 milyarlık mal vardı. Hiçbir parça da kurtarılamadı. Belediye yetkilikleri geldi, bize söz verdiler. İtfaiye de gelip tutanak tuttu. Zararımızın karşılanacağını söylediler. Bakalım ne kadar yerine getirecekler. Eğer sözde kalmazsa bize yardımcı olacaklar." dedi.

"İBB Başkanı maddi manevi destek vereceğine söz verdi"

"Biz zararımızın karşılanmasını devletimizden bekliyoruz" diyen Fehmi Güneş ise, "Dün öğleden sonra yağmur başladı. Birden bire su bastı. Su rögarlardan geldi, yağmurla alakası yok. Rögarlardan gelen su 10-15 dakika içerisinde yarım metreyi geçti. Hiçbir şey yapamadan dükkânı kapatıp çıktık. Kendimizi zor kurtardık. Belediye başkanı, ‘maddi manevi arkanızdayız’ diye söz verdi. İtfaiye tutanak tuttu. Yarın da ekspertiz (uzman inceleme) gelecek." şeklinde konuştu.

"Her dükkân başı 150-200 bin lira zararımız var"

Rögarlarda biriken suyun dükkana girdiğini söyleyen Ahmet Şahin, "Belediye başkanı geldi. Gerekenin yapılacağını söyledi. Dün bayağı yağmur yağdıktan sonra yollarda biriken sular mazgallardan buraya doğru çıktı. Bir anda sular yükseldi. Burada seviye düşük olduğu için rögarlarda biriken su burayı bastı. Bir buçuk metre su yükseldi. Bizim elimizden bir şey gelmedi. Şimdi hasarımızı onarmaya çalışıyoruz. Tahmini olarak her dükkân başı 150-200 bin lira zararımız var. "dedi.

"Can kaybı olmadı ama hasar çok büyük"

Bir anda yağan yağmur sonrasında canlarını zor kurtardıklarını söyleyen esnaflardan Bilal İlter ise şunları ifade etti:

"Dün zor kaçtık, yağmurun yağması bir anda oldu. Burası da kalabalıktı. Yağmurdan kaçan insanlar buraya sığınmıştı. Su gelince kapatmak zorunda kaldık. Kapattıktan hemen sonra su burayı bayağı etkiledi. Yarım saat geçince su seviyesi bayağı yükseldi. Can kaybı olmadı ama hasar çok büyük." (Nizamettin Aşkın- İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir