• DOLAR 32.334
  • EURO 35.217
  • ALTIN 2247.294
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Alman ekonomisi resesyonun ortasında dururken, Çek ekonomisi şaşırtıcı derecede iyi durumda görünüyor.

Çek GSYİH, yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,7 oranında artarak, analistlerin beklenenden onda biri oranında arttı. İstatistiklere göre, ekonomik büyüme temel olarak Çek hanelerinin tüketimine ve aynı zamanda dış talebe bağlanabilir.

Patria Finance’in baş ekonomisti Jan Bureš’in de eklediği gibi, ekonominin sağlam performansı, yerel sanayinin Avrupa pazarlarına daha fazla odaklandığı için küresel ticarete o kadar bağımlı olmamasından da kaynaklanıyor.

Bures, "Öte yandan, Alman ekonomisi, son zamanlarda ticaret savaşları ve sert Brexit'in tehdidi nedeniyle azalan küresel ticaret hacmine bağlı." Ona göre, Almanya şu ana kadar ABD Başkanı Donald Trump tarafından geçen ABD-Çin ticaret savaşının en büyük kurbanı.

Mevcut iyi sonuçlara rağmen, analistler genellikle öngörülebilir gelecekte Çek ekonomisinin yavaşlayacağı konusunda hemfikirler.

 Çek Fonu Lukáš Kovanda'nın baş ekonomisti, "İç ekonominin direncinin sonsuza dek sürmeyeceği ve işgücü piyasasındaki durumun gelecek yıl önemli ölçüde bozulmaya başlayacağına" inanıyor.