• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Hükümetin memur zam oranlarını kabul etmiyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Memur-Sen Batman Şube Başkanlığı, düzenlediği basın açıklamasıyla 1 Ağustos'ta başlayan 5'inci dönem toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin 2020 için yüzde 3,5 artı yüzde 3, 2021 için yüzde 3 artı yüzde 2,5 teklifini kabul etmeyeceklerini belirtti.

Sendika binasında düzenlenen basın açıklamasını okuyan Memur-Sen İl Temsilcisi Mehmet Ergin, "Hükümet; bu teklifin, 'Yeni, büyük ve güçlü Türkiye' hedeflerini ve gerçeklerini yok sayanlara can suyu vermek, kamu görevlilerini enflasyona ezdirmeme kararından da açıkça vazgeçmek olduğunu görmelidir. Daha da önemlisi hükümet, kalkınmayı önemsediğine, adaleti öncelediğine dair ispatı ve icraatı, toplu sözleşme masasına sunduğu yeni teklifle hem teyit hem de tescil etmelidir. Hükümetin masaya sunduğu 2020 ve 2021 yıllarında maaş ve ücretlere yansıtılacak artışlara ilişkin teklifini hatırlayalım; 2020 için yüzde 3,5 + yüzde 3 ve 2021 için yüzde 3 + yüzde 2,5… Bu oranlar hükümetin açıkladığı ekonomik hedeflerle uyumlu değil. Bu oranlar hükümet tarafından deklare edilen enflasyon tahminleri ve beklentilerine uygun değil." dedi.

"Bu teklif yetersizlikle ve adaletsizlikle maluldür"

Siyasi iradenin teklifin eksiklerini ve hatalarını bir an önce gidermesi gerektiğini vurgulayan Ergin, "Hükümetin ilk teklifinin 2020 ve 2021 için sırasıyla Merkez Bankasının beklenti anketindeki yüzde 13,9 ve yüzde 9,5 oranları dikkate alınarak şekillendirilmesi ve masaya getirilmesi gerekirdi. Hükümetin masaya sunduğu ilk teklifte ek göstergeden kademe derece sınırlamasının kaldırılmasına, taban aylığa seyyanen zamdan refah payına, sözleşmeli personelin kadroya geçmesinden kılık-kıyafet yasağının kaldırılmasına, gelir vergisi mağduriyetinin son bulmasından dayanışma aidatı ve toplu sözleşme ikramiyesine, genel toplu sözleşme kapsamındaki birçok konu başlığı hiçbir şekilde dikkate alınmamış ve bunlarla ilgili teklif içeriğine yer verilmemiştir. Zira bu teklif içerdiği oranlar boyutuyla yetersizlikle ve adaletsizlikle maluldür. Bu teklif, refahı tabana yayma, gelir dağılımında adaleti sağlama açısından maluldür." diye konuştu.

"Nizaya ve sahaya çağıran bir teklifle karşılaştık"

Açıklamasının devamında Ergin, şunları söyledi: "Bizler, kamu görevlilerinin standardını yükseltecek, dertlerini küçültüp bitirecek teklif beklerken karşımıza çıkan teklif 'vaat ettiği standart düşük, ürettiği skandal büyük' niteliktedir. Biz, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk toplu sözleşmesinin, imzaya çağıran bir içerikle yürütülmesini beklerken, nizaya ve sahaya çağıran bir teklifle karşılaştık. Bu teklifin tamamlanmaya, ilavelerle zenginleştirilmeye ihtiyacı var. İşveren ve emek kesimini birbirinden uzaklaştıracak bu teklifi bir kenara koyup uzlaşmayı sağlayacak yeni bir teklif için yeterli zaman, bu teklifin maliyetini karşılayacak bütçede imkân var olduğuna inanıyoruz. Biz, eski Türkiye'nin vehimlerinden beslenen değil Yeni Türkiye'nin güvenine yaslanan bir teklif istiyoruz."

Yeni bir teklif beklediklerini aktaran Ergin, "İlimizdeki parti yöneticilerinin, belediye başkanlarının özellikle iktidar partisine mensup milletvekillerinin toplu sözleşme noktasında sorumluluk almalarını, hükümet kanadına yönelik baskı ve beklenti iradesi oluşturmak noktasında bizlerle birlikte hareket etmeleri çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir