• DOLAR 32.598
  • EURO 34.931
  • ALTIN 2438.467
  • ...
Hakça Bölüşüm, Adil Paylaşım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TOKAT- Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD) ve Eğitim İlke-Sen, 2013 yılının asgari ücretinin tespiti süreciyle ilgili basın açıklaması düzenledi. Tokat Yeraltı Çarşısı üzerinde düzenlenen açıklamayı Eğitim İlke-Sen yöneticilerinden Ahmet Örs okudu.

 

Açıklamada Örs, \"Biliyorsunuz ki Asgari Ücret Tespit komisyonu, 2013 yılının kölelik ücretini belirlemek için çalışmalarına başladı. Bu komisyonda 5 hükümet ile 5 işveren temsilcisine karşı emek örgütleri sadece 5 üyeyle temsil ediliyor. Yani işçiler zaten baştan kaybetmiş durumda! Mesele sadece bununla da bitmiyor elbette! Hükümet 2013 bütçesine asgari ücret için yapılacak artışı çoktan belirlemiş. Evet, hükümetin bütçeye koyduğu bu artış sadece yüzde 3+3\" ifadelerine yer verdi.

 

Asgari ücretle yaşamını sürdürenlerin istatistiki bilgilerini veren Örs, \"Bu ülkede 5,5 milyon asgari ücretli yaşıyor. Bu 5,5 milyon asgari ücretlinin kendilerinden başka sadece 1 kişiye daha baktığını düşündüğümüzde ne kadar korkunç bir tablo karşısında olduğumuzu anlarız. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki 12-13 milyonluk büyük bir kitle asgari ücreti pay ederek yaşamaya çalışıyor. Bugün burada, işte bu devasa kitlenin emeğinin yok pahasına sömürülmesine karşı durmak için bir araya geldik\" şeklinde konuştu.

 

\"Emeğin her geçen gün daha da sömürüldüğü, hayatın daha da çekilmez hale geldiği bir vasattayız\" ifadesine yer veren Örs, \"Sermaye çevrelerinin çılgın rekabeti insanı, tabiatı ve geleceği sınırsızca yağmalıyor. Allah`ın bütün insanlar için vâr ettiği nimetlere mutlu azınlıklar tarafından el konuluyor. Kapitalizm kâr hırsıyla NATO gibi saldırı örgütlerini kullanarak oraya buraya saldırıyor. Küresel şirketler Ortadoğu ve İslam dünyasını yağmalamak için her yolu deniyorlar. Uluslararası yağma ve sömürünün tam ortasında yer alan Türkiye kendini neoliberal politikalara tümüyle kaptırmış durumda\" dedi.

 

Herkese hakça bölüşümü önerdiklerini belirten Ahmet Örs, \"Biz herkese \"hakça bölüşüm ve adil paylaşım\"ı öneriyoruz. Mal mülk sahiplerine, ihtiyaçtan artakalanı infak etmeyi emreden Âlemlerin Rabbinin öğüdünü ve ahiret gününü hatırlatıyoruz\" şeklinde konuştu.
(Osman İçli / Emrullah Araz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir