• DOLAR 32.493
  • EURO 34.766
  • ALTIN 2481.534
  • ...
Hariri’nin ABD ziyaretinde gündem Hizbullah ve Doğu Akdeniz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hariri’nin Washington ziyaretinde gündem Hizbullah ve Doğu Akdeniz
Lübnan Başbakanı Saad Hariri, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve bazı ABD’li yetkililerle bir araya gelmek üzere dün sabah saatlerinde Washington’a ulaştı.

Hariri’ye yakın kaynaklar tarihi daha önce belirlenen ziyaretin Lübnan’da ve bölgedeki genel durumu değerlendirmek ve ikili ilişkiler konularında görüşmek için fırsat olacağını aktardılar.

Hariri’nin danışmanı Nadim el-Mina, Başbakan’ın Washington’a yaptığı ziyaretin esas olarak özel bir gündemi olmadığını, Lübnan ve bölge ile ilgili konuları görüşeceklerini söyledi.

Beyaz Saray çevrelerine göre ise, ABD’nin Lübnan ya da dışında Hizbullah örgütü ve liderlerine giderek arttırdığı yaptırımların gölgesinde ziyarette konuşulacak baş konunun Hizbullah olacağı beklentisi hakim.

Bununla birlikte bu siyasi çevreler, ABD’nin Hariri’ye karmaşık koşullarından dolayı Hizbullah konusunda yoğun baskı yapmanın akılcı bir davranış olmayacağını düşünüyor.

Lübnan’da fiilen bir güç olan Hizbullah yararına oluşacak bir güç dengesizliği, Hariri’nin karşılaştığı sorunlar karşısında dayandığı siyasi dengeyi bozabilir.

Buna karşılık Washington’da şiddet yanlısı şahin olarak bilinen çevreler, Lübnan’da tarafların İran’ın bölgede oynadığı rolü dikkate alarak sorumluluklarını yerine getirmesi için baskı yapmanın gerekliliğine inanıyor.

ABD medyasına göre, Başkan Trump yönetimi Washington’ın Hizbullah’a uyguladığı yaptırımları tatbik etmek için Lübnan mali kurumlarına daha fazla baskı yapmak istiyor. Bu çevrelere göre Lübnan kurumlarından Hizbullah’ın yaptırımları delmesine engel olmak için daha sıkı önlemler alması istenmeli.

ABD’de Hizbullah’ın etkisine karşı Lübnan ordusunun daha fazla rol almasını savunan bazı senatörler daha keskin bir çizgi izliyor. Bu nedenle bazı çevreler Hizbullah’a yönelik desteği kesmek için sınırlar ve limanları daha sıkı kontrol etmesi için Lübnan ordusuna daha fazla baskı yapılmasına çağrı yapıyor. Bu baskının Hizbullah yanlısı milletvekillerini de kapsaması gerektiği de vurgulanıyor.

Doğu Akdeniz’deki enerji krizi

Görüşmelerde ele alınması beklenen konulardan biri de, Doğu Akdeniz’de bulunan doğal gaz rezervlerinin çıkarılmasında sorun teşkil eden Lübnan- İsrail sınırı konusunda ABD’nin arabuluculuk meselesi olacak.

ABD Enerji Kaynakları Devlet Sekreteri Yardımcısı Francis Fanon, Başbakan Saad Hariri ile Yunanistan, Ürdün ve (Güney) Kıbrıs’ı da kapsayan turu sırasında Beyrut’ta bir araya gelmişti. Bu görüşmede ABD’nin Lübnan’ın enerji ve elektrik sektöründe geliştirme çabalarında desteği konusu ele alınmıştı.

Ajanslar

Bu haberler de ilginizi çekebilir