• DOLAR 32.604
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2425.274
  • ...
Kara Tren Niye Gecikiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Diğer yolculuk çeşitlerine nazaran (otobüs, uçak ) vatandaşlar trenle yolculuk yapmaktan vazgeçmiyor. Yolcular bunun nedenini ise tren yolculuğunun çok daha güvenli, ucuz, rahat, keyifli yolculuk çeşidi olmasına bağladılar.

 

2003 yılı demiryolları içir önemli bir yıl oldu. Türkiye`nin ulaşım politikasında yaşanan değişimle yıllardır ihmal edilen demiryollarına son 8 yıl içerisinde Kamu İktisadi Teşebbüsleri ( KİT) içerisinde ödenekler verilmiştir. TCDD`ye 2003-2010 yılları arasında toplam 10.836 milyon TL`lik kaynak aktarılması sayesinde Türkiye halklarının yüksek hızlı trenle tanıştırılması mevcut demiryolu hatlarının iyileştirilerek trenlerin hızlarının normal seyir hızlarına kavuşturulması ileri demiryolu sanayinin geliştirilmesi TCDD`nin yeniden yapılandırılarak daha etkin ve verimli bir kuruluş haline getirilmesi hedefleri belirlenmiştir. Bu doğrultuda, projeler geliştirilerek hızlı bir şekilde hayata geçirilmeye çalışılmıştır.

 

Yetkililer genelde orta ve dar gelirlilerin demiryolu ile yolculuk yaptığına dikkat çekerken, Diyarbakırlı yolcular ise yapılan bu gelişmelerin ve değişimlerin hiçbirinin Diyarbakır`a yansımadığı görüşündeler. Diyarbakır demiryolları yetkililerine göre bunun nedeni; Diyarbakır ve Batman`dan battı illerine tren ile yolculuk yapanların trenlerin malzemelerini hor kullanmaları özellikle de çocukların trenleri taşlamalarına bağlayarak bundan dolayı `Mavi Tren`in dahi seferlerden çekildiğinin altını çizdiler.

 

Tren yolculuğunun bir kültür olduğuna dikkat çeken demiryolu yetkilileri son günlerde yerli ve yabancı turistlerin tren ile yolculuk yaptığını belirterek,4-5 yıl önce var olan Adana seferlerinin dar gelirli vatandaşların mağdur olmaması için, tren seferlerinin tekrar konulacağını söylediler. Demiryolu yetkilileri, \"Yolcularımızın bir kısmı trende bulunan ısıtma ve soğutma kablolarını, perdelerini ve lavabo aynalarını bile söküyorlar. Trenlerimiz Diyarbakır` dışına çıktığından veya Diyarbakır sınırına girdikten sonra taşlanıyor. Hatta atılan bu taşlardan biri yolcularımızın birinin gözüne isabet ederek gözünü kaybetmesine neden oldu. Bir yolcunun da başının kırılmasına neden oldu. Bundan dolayı gözünü kaybeden yolcumuz TCDD` ye dava açmış durumdadır\" diyerek çocukları trenlere taş atmama konusunda uyararak bu tür iyi olmayan durumlardan dolayı Diyarbakır ve çevresine kaliteli hizmet verilmediğini\" söylediler.

 

Gar yetkilileri son olarak, 2023 yılında Diyarbakır`a hızlı trenin geleceği projesi olduğunu sözlerine eklediler. (Osman İçli -M.Sait Adiyaman İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir