• DOLAR 32.331
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2282.233
  • ...
Suriyeli Sığınmacılar `Soğuğa Esir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Ürdün ve Lübnan`ın da arasında olduğu komşu ülkelere sığınan ya da Türkiye sınırına yakın noktalara kurdukları çadırlarda yaşayan çoğunluğu kadın ve çocuk on binlerce Suriyeli, soğuk havada çadırlarda, kapısı ve penceresi olamayan inşaatlarda hayata tutunmaya çalışıyor.

Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman`daki toplam 13 çadır kentle Kilis`teki 12 bin kişilik konteyner kentte kalan 135 bin Suriyeli`nin gıdadan giysiye, barınmaya, eğitimden sağlık hizmeti ve ilaca kadar her türlü ihtiyacı AFAD ve Kızılay tarafından karşılanıyor.

Çadır kentlerde son olarak başlatılan kış hazırlıkları da büyük oranda tamamlandı. Bu kapsamda çadırlarda ısı yalıtım çalışması yapıldı, sığınmacılara ısıtıcılar dağıtıldı.

Ülkelerindeki iç savaşta yakınlarını kaybeden, evleri yıkılan on binlerce sığınmacının tek hayali ise evlerine dönüp, doğdukları topraklarda huzur içinde özgürce yaşayabilmek...

Bu arada, hemen hergün Suriye`nin farklı kentlerindeki şiddet olayları nedeniyle yaralananlar Türkiye`ye getirilerek çeşitli hastanelerde tedavi altına alınıyor.

Suriye tarafındakilere de yardım gidiyor

Öte yandan Akçakale`nin karşısındaki Tel Abyad`da, Ceylanpınar`ın sınır komşusu Ra`sulayn`da, Reyhanlı ilçesi Bükülmez köyü karşısındaki Atme kasabasında binlerce Suriyeli kurdukları derme çatma çadırlarda kalıyor.
AFAD ve Kızılay ile İHH İnsanı Yardım Vakfı ve Kimse Yok Mu Derneği`nin arasında olduğu sivil toplum kuruluşları buradaki Suriyelilere de yardım elini uzatıyor.

Çocuklar, soğuk havada yalın ayak

Reyhanlı`nın karşısındaki Atme kasabasında elektriği, suyu olmayan çadırlarda çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Suriyeliler, son günlerde soğuk hava ve yağışla mücadele ediyor.

Su olmadığı için büyük sıkıntı yaşayan Suriyeliler, su ihtiyaçlarının bir kısmını yakın köylerdeki çeşmelerden gidermeye çalışıyor.

Suriyeliler, çevreden topladıkları odun ve çalılarla ile yaktıkları ateşin üstünde bulabildikleri malzemelerle yemek pişiriyor.

Çocuklar ise yaşadıklarından habersiz oyun oynayarak vakit geçiriyor ancak çoğunun ayağında ayakkabı ya da terlik bulunmuyor.

Lübnan`da 139 bin sığınmacı bulunuyor

Lübnan`ın Trablus ve Sayda kentlerindeki Suriyeli sığınmacılar, soğuk havada kapısı penceresi olmayan, inşaat halindeki evlerde yaşam mücadelesi veriyor.

Trablus`ta sığınmacılar, zor yaşam koşularının yanı sıra Cebel Muhsin bölgesi sakinleriyle Babu`t Tebbane sakinleri arasında çıkan çatışmalardan da etkileniyor.

Humuslu sığınmacı Sade el-Hatib, ``Suriye`de savaştan kaçıp buraya geldik, burada da savaşla karşılaştık. Vatanıma dönebilmeyi ve onurumla orada ölmeyi ne kadar çok isterdim`` sözleriyle içinde bulundukları zor durumu ifade etmeye çalıştı.

Sığınmacılardan Ebu Nadir, ``Ne yiyecek ekmeğimiz ne de aşımız var, hiçbir şeyimiz yok. İlaç ve yiyecek alacak paramız da yok`` diyerek içinde bulundukları zor durumu anlattı.

Üzerlerinde montu ve ayakkabısı olmayan çocuklar ise duvarları örülmemiş çok katlı bu binada her an ölümle burun buruna oyun oynamaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği`ne göre (BMMYK) Lübnan`daki Suriyeli sığınmacıların sayısı 139 bin 142 kişiye ulaştı.

Ürdün`deki sığınmacılar

Ürdün`ün kuzeyinde Suriyeli sığınmacıların kaldığı ve adı sıkça protestolarla gündeme gelen 45 bin Suriyeli`nin kaldığı ez-Zateri kampında iyileştirme çalışmalarına başlandığı bildirildi.

Ürdün`deki Suriyeli sığınmacıların Genel Koordinatörü Anmar el-Haddud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kampın içindeki yolların asfaltlanması ve kaldırımlara parke taşı döşenmesi ile altyapı hizmetlerinde gözle görülür derecede iyileştirme yapıldığını, kamplardaki elektrik kesintilerine yönelik çalışmalarda sona yaklaşıldığını belirtti.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir