• DOLAR 32.526
  • EURO 34.683
  • ALTIN 2491.613
  • ...
Anadolu Lisesi İçin İmzalar Atıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nin (TOBB) Batman`a yaptıracağı 16 derslikli Anadolu Lisesi, 200 kişilik öğrenci yurdu ve spor salonu için Ankara`da Valilik ve TOBB arasında protokol imzalandı.


Protokol imza törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Batman Valisi Yılmaz Arslan, BATSO Başkanı Osman Nasıroğlu, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Akyıl, Ankara Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz ile Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş katıldı.


2013 Bütçesinde Eğitim Payı Yüzde 17`ye Çıkarıldı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, toplantıda eğitime öncelik verdiklerini belirterek, bundan 10 yıl önce Türkiye bütçesinin yaklaşık 9,4`ünün eğitime ayrıldığını, şu anda 2013 bütçesinin gündemde olduğunu ve bu oranı yüzde 17`ye çıkardıklarını ifade etti.

Eğitime 10 yıl önce 11,3 milyar lira ayrılırken, şu anda eğitim bütçesini 68 milyar liranın üzerine çıkardıklarına dikkati çeken Bakan Şimşek, \"Gelecek sene belki 70 milyar lirayı aşar\" dedi.


Bakan Şimşek, bu çabalara rağmen, Batman`da derslik açığı konusunda kat edilmesi gereken yol olduğunu belirterek, Batman`da ilköğretimde öğretmen başına düşen öğrenci sayısını 39`dan 24`e düşürdüklerini bildirdi.


Batman`ın Bir Tek Huzura İhtiyacı Var
Bakan Şimşek, Batman`ın altyapısı, büyük teşvikler ve eğitilmiş insanı olduğuna dikkat çekerek, \"Geriye bir tek Batman`ın huzura ihtiyacı kalıyor. Batman çok hızlı bir şekilde bölgede yıldızlaşma potansiyeline sahip. O yönde de gidiyor. Bundan 10 yıl önce Batman`ın 500-600 bin dolar civarında ihracatı vardı. İnşallah belki bu sene 100 milyon dolara doğru çıkacak. Ama bu yetmez. Ben çok hızlı bir şekilde milyar dolarları aşabileceğine inanıyorum. Çünkü organize sanayi bölgesi doldu, burayı büyüttük. Şimdi esas ikinci büyük organize sanayi bölgesi üzerine çalışıyoruz. Çalışmaları başlattık. Belki 5-6 milyon metrekarelik bir alana bakacağız. Ben inanıyorum ki; Batman, Gaziantep`ten sonra çok ciddi bir noktaya gelecek. Ama bu, bir yandan bizim iş aleminin önünü açmamızdan, bir yandan da Batmanlı hemşehrilerimin oradaki huzura barışa sahip çıkmalarından geçiyor\" şeklinde konuştu.


Batman Sanayi Hızı Açısından Türkiye`de 15`inci Sırada
Törende konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, son yıllarda Batman`a yapılan yatırımların ve sanayideki gelişmelerin etkisiyle Batman`ın sanayi hızı açısından Türkiye`de 15`inci sırada bulunduğunu belirterek, \"Şehirde büyük bir dinamizm var, potansiyel var. Genç nüfus oranı çok yüksek. Malum, işsizlik sorunu var, bölgede yaşanan terör olayları ekonomiye büyük zarar veriyor. Bu sorunları kalıcı olarak aşmanın yolu eğitime yatırım yapmaktan geçiyor. O yüzden şehrimize böyle bir yatırım yapma kararı aldık\" ifadelerini kullandı.

Türkiye`nin ileri teknoloji üretimine geçmesinin nitelikli eğitim sayesinde olacağını belirten Hisarcıklıoğlu, son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin büyük bir artış göstermesinin ve Ar-Ge`ye ayrılan kaynakların artmasının önemli olduğunu ifade etti.


2 Bin Dersliğe İhtiyaç Var
Vali Yılmaz Arslan ise protokol töreninde yaptığı konuşmada, Batman`ın nüfusundaki artışa dikkat çekerek, artan nüfusa paralel olarak altyapı ve eğitim alanında yatırım yapılması gerektiğini vurguladı. Vali Arslan, son dönemde Batman`da çok sayıda eğitim yatırımı yapılmasına rağmen hızlı nüfus artışı nedeni ile ihtiyacın karşılanamadığını kaydetti.


TOBB`un Batman`a 1998 yılında da okul yaptırdığını hatırlatan Vali Arslan, \"TOBB, Batman`a ikinci okulu yapıyor. İnşallah 3`üncüsünü yapmak da nasip olur\" dedi.

Vali Arslan devamla, Batman`ın 2 bin dersliğe ihtiyacının olduğunun altını çizerek, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu`nun memleketi olan Kayseri`de iş adamlarının bu konuda üstlendiği role dikkat çekti.

Vali Arslan Maliye Bakanı Şimşek`e eğitime verdiği desteklerden ötürü şükranlarını sunarken, TOBB Başkanı`na da bu yatırımdaki katkılarından ötürü teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Vali Yılmaz Arslan, BATSO Başkanı Osman Nasıroğlu, Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Akyıl ile Ankara Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz Batman`a yapılacak olan eğitim kampusu için protokole imza attılar. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir