• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Boris Johnson İngiliz askerlerini Yemen'e göndermeyi düşünüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiltere hükümet yetkililerine göre yeni Başbakan Boris Johnson, İngiliz birliklerini hayatın bağlı olduğu limanları devralmak için Yemen'e göndermeyi düşünüyor.

The Independent'ın haberine göre İngiliz kraliyet denizcilerinin savaşın yıktığı Yemen'e gönderilmesi ve limanların devralınması fikrini ilk olarak Boris Johnson, Dışişleri Bakanıyken destekledi.

Kraliyet askerlerinin ilk olarak Hudeyde limanını kontrol altına alması öngörülüyor. Hudeyde limanının nüfusun yüzde 80'inin ihtiyaç sahibi olduğu Yemen'e yardım iletmek için önemli bir nokta olduğu kaydedildi.

Yemen'in uluslararası alanda kabul gören hükümetine Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan koalisyon destek veriyor. Hükümet, Yemen'de 2015 yılından beri İran destekli Husi güçleriyle savaşıyor.

Haberde İngiliz birliklerinin savaşa herhangi bir katılımının taraflarla kararlaştırılması gerektiği belirtildi.

Hudeyde limanı ile iligli açıklama yapan bir hükümet yetkilisi "İnsani misyonlara yardım etmek için hazırız" dedi.

İNGİLİZ BİRLİKLERİNİN YEMEN'E GİTMESİ FİKRİ

İngiliz birliklerinin Yemen'e gitmesi fikri 2017 yılında Tobias Ellwood tarafından gündeme getirilmişti. Ellwood, 2018'de Dışişleri Bakanlığından Savunma Bakanlığına geçtikten sonra, bir strateji toplantısında bu planı önerdi.

Ellwood, teklifi Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle tartıştı.

Ellwood The Independent'a "John Kerry ve diğer üst düzey ABD makamlarından  çok değerli bir destek geldi. Ayrıca Boris (Johnson) çok cesaretlendirici. Umarım Boris, Downing Caddesi'ndedir, gerektiğinde bunlar gibi misyonları (göndermek istedikleri İngiliz birliklerini kast ediyor) küçümsemeyiz" ifadelerini kullandı. 

 THERESA MAY REDDETTİ

Eski Başbakan Theresa May ve hükümeti, İngiliz birliklerinin çatışmaya çekilebileceği korkusuyla bu fikre karşı çıktı.

HUDEYDE LİMANI

Yemen hükümeti ile Husiler arasında, BM himayesinde İsveç'in başkenti Stockholm'de 6-13 Aralık 2018'de gerçekleştirilen görüşmelerin ardından bir anlaşmaya varılmış; Husiler 11 Mayıs 2019'da limandan çekilmeye başlamış; çekilme 15 Mayıs'ta tamamlanmıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir