• DOLAR 32.367
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2325.211
  • ...
Gelin Engelleri Birlikte Kaldıralım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- 3 Aralık Engelliler Günü münasebetiyle yapılan etkinliklere devam ediliyor. Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Sanat Merkezi Devlet Tiyatrosu Salonunda yapılan programda engelli çocuklar hünerlerini sergilediler. Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Sanat Merkezi`nde yapılan programa: Vali Yardımcısı Sayın Cemal Hüsnü Kansız, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Ağırbaş, Sevgi Tomurcuğu Rehabilitasyon Merkezi Müdiresi Hediye Atay ve kurum yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.

 

Sevgi Tomurcuğu Rehabilitasyon Merkezi Müdiresi Hediye Atay programda yaptığı konuşmasında: ``Engellilik; doğuştan, kaza veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlanmaktadır. Engellilere yönelik olarak geliştirilen ailelerini bilinçlendirmeye, bilgi paylaşımı için gerekli olanakların ilgili kurumlarca sağlamasıdır. Her yıl olduğu gibi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü farklı etkinliklerle ele alıyoruz. Biz de bugün burada engellilere bir nebzede olsa hatırlamak ve bugünün önemine anlamına yakışır bir gösteri sunmak istiyoruz 3 Aralık Dünya Engelliler Günü`nü kutlar rahat bir hayat sürdürmeleri dileriz\" dedi.

 

Vali Yardımcısı Sayın Cemal Hüsnü Kansız ise yaptığı konuşmasında :\" Türkiye`de yüzde 3-10 arasında engelli olduğunu düşünen bir kesim var. Bunun tam miktarını da bilmiyoruz. Ama önemli olan o kişiyi topluma entegre edecek tedbirleri, Devlet olarak da toplum olarak da alıp onlarla bütünleşmeye gayret etmektir . Mümkünse onlara acımadan, önlerini açmak, imkânları tanımak. Hepimizin hayatta karşılaşabileceği bir durumdur. Onların toplumun içinde yaptıkları ve yapacakları çok şeyler var. Bizim kamu olarak çeşitli tedbirlerimiz var.50 kişi çalıştıran kurum ve kuruluşlarda 1 kişi,100 kişi çalıştıran kurum ve kuruluşlarda 2 kişi çalıştırılması mecburiyeti doğmuştur. Aile Sosyal Politikalar Bakanımızın katıldığı TOKİ`nin kura çekilişinde, engelli vatandaşlarımız için özel bir kontenjan tanınmıştır. Kamu kurum ve kuruluşlarımızda engelli vatandaşlarımızın kamu hizmetlerine ulaşımı için gerekli tedbirler alındı ve alınmaya devam etmektedir. Artık yeni yapılan hizmet binalarında, kamu kuruluşlarında engelli vatandaşlarımızın hizmetlere erişimini kolaylaştırmak bir zorunluluk haline geldi. Ama önemli olan zorunluluk olması değil, gönlümüzde bu anlayış, bu bütünleşmeyi sağlayıp, onların önünü açıp onlarla birlikte omuz omuza yürümeye gayret etmek. Bu anlamda 3 Aralığın bir muhasebe ve yeniden düşünme vesilesi olduğunu düşünüyorum. Aslında engeller bizim kafamızda, dolayısıyla kafamızda ki engelleri kaldırdığımızda toplumda ki engellerde kaldırılmış olur. Gelin engelleri birlikte kaldıralım. Bizler de, bugünün münasebetiyle değerli dostlarımızın yaptığı bu programda yeniden bu muhasebeyi yaptık. Çocuklarımızın hünerlerini gördük. Bu güzellikler için herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı olmasını diliyorum. Gençlerimizi tebrik ediyorum. Bütün engelli engelsiz kardeşlerimize herkese candan sevgilerimi sunuyorum \"diyerek konuşmasını bitirdi.
Program engelli vatandaşlarımızın halk oyunları gösterileri ile son buldu. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir