• DOLAR 32.381
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2325.833
  • ...
`Besmele Hayat Nizamıdır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman`da kılınan ve vatandaşların camileri doldurduğu cuma namazı hutbesinde "Besmele" konusu ele alınarak, Bismillah`ın arşı, ferşe bağlayan ve kâinatı ışıklandıran nuranî bir direk, bir hat olduğuna dikkat çekildi.
 
Bismillah`ın her hayrın başı olduğu ve Bismillah`la başlanan işlerin hayırla başlayarak, hayırla bittiği belirtilen hutbede, "Bismillah İslâm`ın nişanı olduğu gibi bütün mevcudatın, canlı cansız her yaratılmışın lisan-ı haliyle, kendine mahsus diliyle devamlı okuduğu mübarek bir kelimedir. Bismillah tükenmez bir kuvvet, bitmez bir berekettir. Allah`ın sonsuz rahmetine yetişmek için bir mi`rac, bir yol vardır. O da "Bismillâhirrahmanirrahim``dir." denildi.
 
Besmele Bir Rahmet Anahtarıdır
Besmelenin tek bir ayet olduğu halde Kur`an`da 114 defa nazil olunduğuna değinilen hutbede, "Her surenin başında Besmele bir rahmet anahtarıdır. Bütün mübarek kitapların ve umum mübarek işlerin başında "Bismillah" yazılır, okunur. Besmele`siz kitaplarda, işlerde hayır ve bereket yoktur. Zira ebterdir. Bismillah arşı ferşe bağlayan ve kâinatı ışıklandıran nuranî bir direktir, bir hattır. Bu hat kesik olunca âlem zulmet içinde kalır. Bu nurlu âyete herkes her dakika muhtaçtır. Öyle bir hakikattir ki, milyonlar defa tekrar edilse yine ihtiyaç vardır. Değil ekmek gibi her gün, belki hava ve ışık gibi her dakika, her nefes ona ihtiyaç ve iştiyak vardır" diyerek mahiyetine değindi.
 
Besmeleyle Başlanmayan Hiçbir İşte Hayır Yoktur
Besmele her kitabın anahtarı, Besmelenin Allah`ın isimlerinden olduğuna dikkat çekilen hutbede, "Besmele`yle Allah`ın ism-i azami arasında gözün beyazıyla siyahı arasındaki gibi yakınlık vardır. Bismillah`la başlanmayan hiçbir işte hayır yoktur ve o işin sonu yoktur. Kapılarınızı Besmele`yle kapatınız. Çünkü şeytan kilitlenmiş kapıyı açamaz" ifadeleri kullanıldı.
 
Besmele`nin fazileti ve esrarının o kadar çok olduğuna vurgu yapılan hutbede, kalemlerin onu yazmaktan aciz olduğuna değinildi. Hutbede, "Besmele surelerin tacıdır, dertlerin ilâcıdır. Fatiha`nın fihristesi ve Kur`an`ın mücmel bir hülâsasıdır. Besmelenin hayatımızdaki önemi çoktur. Besmele bir müminin şeytana karşı bir silahıdır" denildi.
(M. Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir