• DOLAR 32.365
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2325.366
  • ...
Google, BAE'li şirket tarafından onaylanmış internet sitelerini engelleyecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Google geçen hafta BAE güvenlik şirketi DarkMatter'ın TLS sertifikası kullanarak şifrelediği çok sayıda web sitesini "güvensiz" olarak sınıflandırdığını duyurdu. TLS sertifikaları, bir kullanıcının tarayıcısı ile web sitesi arasındaki bağlantıları HTTPS bağlantısı kullanarak güvenli hale getirmesini sağlıyor.

Güvenli bir HTTPS bağlantısı, kullanıcının bağlı olduğu web sitesi dışında hiç kimsenin iletilen verileri görmemesini sağlar. Middle East Monitor'un haberine göre Google, Chrome ve Android tarayıcılarını bu konuda uyarıyor: "Hackerlar kişisel bilgilerinizi çalmaya çalışabilir."

MOZİLLA DA AYNI KARARI ALDI

Google, aldığı bu karara örnek olarak Firefox tarayıcısını çalıştıran Mozilla'nın geçen ay aldığı kararı işaret etti. Şirket, DarkMatter sertifikalı siteleri engelleyeceğini duyurdu.

DARK MATTER BAE İSTİHBARATIYLA ÇALIŞIYORDU

Reuters, 2019'un Ocak ayında Dark Matter'ın BAE istihbarat teşkilatlarına siber korsanlar sağladığını duyurmuştu. Şirketin ABD'li istihbaratçıları bünyesinde barındırdığının belirtildiği haberde 2016-2017 tarihlerinde iPhone'lara yönelik bir siber saldırı gerçekleştirildiği; bu saldırıda Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Nobel Barış Ödüllü Yemenli insan hakları aktivisti Tevekkül Kerman ve Müslüman Kardeşler hareketinden isimler ile Türkiye'den Mehmet Şimşek'in de hedef alındığı belirtilmişti.

İNTERNET SİTELERİ NASIL ONAYLANIYOR

Habere göre sitelere "güvenli" sertifikası veren kuruluşların çoğu bağımsız, özel şirketler oluyor. Firefox gibi tarayıcılar, web sitelerinin dünyanın herhangi bir yerindeki, onaylanmış herhangi bir otoriteden sertifika almasına izin veriyor.

DARK MATTER GOOGLE'IN ŞU AN ENGELLEDİĞİ ONAYLAMALARI 2017'DE YAPTI

Büyük tarayıcıların da Dark Matter'a 2017'de bu konuda bir yetki verdiği belirtilirken, şirket bu geçici yetki ile çoğu Abu Dabi merkezli güvenlik firmasından oluşan kendisine bağlı firma ve şirketlerle 270'den fazla internet sitesini onayladı.

Dark Matter ve ona bağlı Digital Trust şirketi, Mozilla'nın engelleme kararını "ayrımcı bir uygulama" şeklinde tanımlayarak kınamıştı.

Reuters aktardığı haberde Dark Matter'a ulaşmaya çalışıldığını fakat açıklama yapılmadığını belirtti.

KAYNAK: TİME TÜRK

Bu haberler de ilginizi çekebilir