• DOLAR 32.333
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2299.36
  • ...
Gazetecilerin Tümüne Yıpranma Hakları İade Edilsin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın gazetecilerin yıpranma haklarını yeniden iade edecek yasa tasarısı üzerinde yaptığı çalışmalar sırasında ortaya çıkan `sahada çalışan gazetecilere yıpranma hakkının iadesi, editörlere ise yıpranma hakkının verilmemesi` tartışmalarına Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) de dahil oldu.

 

Konu hakkında yönetim kurulu adına açıklamalarda bulunan Başkan Cafer Esendemir, gazetecilere erken emeklilik hakkını doğuran yıpranma yasası konusunda sadece sahada çalışan muhabir ve kameramanlara hakkın tanınıp diğer çalışanlara bu hakkın verilmemesinin adalet ve meslek ilkelerine, gazetecilik mesleğinin doğasına aykırı olduğunu söyledi.

 

Gazetecilerin arasına ayrımcılık sokacak düzenlemelerden kaçınılması gerektiğini hatırlatan Esendemir;
\"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın, alanda görev yapan muhabir, kameraman gibi çalışanların yıpranma payı kapsamına alınması, editörlük yapan meslektaşlarımızın `masa başı` olarak nitelendirilmesi tartışmalarını üzülerek izliyor, öğreniyoruz. Bu fikir gazetecilik meslek ilkelerine ve doğasına aykırıdır. Gazetecilik mesleği, 24 saat zaman içinde yapılan, tehlikeli, stresli ve zamana karşı yarışılan bir meslektir. Editör olarak görev yapan meslektaşlarımız bu göreve gelene kadar alanda görev yapmış, muhabirlikten ve mesleğin çeşitli kademelerinden gelen kişilerdir. Muhabir alanda haberi yapar iken, editör ise haberin gazetede yayınlanmasına varana değin stres yaşayan, emek veren gazetecidir. Meslektaşlarımızı bu şekilde ayırmak doğru olmadığı gibi, ayrımcılık sonrasında ileride telafisi mümkün olmayan sakıncaları da beraberinde getirir. Bu nedenle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın bu yasa taslağı öncesinde bizler gibi meslek kuruluşlarının da görüşlerine başvurup hazırlığı bu şekilde yapmalarının faydalı olduğu düşüncesindeyiz. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın yıllarca siyaset yapan bir kişi olarak gazetecilerin hangi koşullar altında çalıştığını bildiğini buradan bir kez daha hatırlatıyor, gazetecilerin yıpranma hakkının iadesinin meslekte ayrımcılık yapmadan ortaya konulmasını bekliyoruz.\"dedi.
(Ayhan Kaya-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir