• DOLAR 32.502
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2430.471
  • ...
`Baz İstasyonları Sağlığa Zararlı Demek İçin Yeterli Kanıt Yok`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK - İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, elektromanyetik dalgaların insan sağlığına olan olumsuz etkisi yerine teşhis ve tedavide nasıl kullanılacağının önem kazanmaya başladığını ifade etti. Prof. Kalkan, "Bilim insanları elektromanyetik dalgaların insan sağlığına olan etkisini araştırarak bir kriter geliştirdiler. Bu kriter, insan vücudu sıcaklığını bir derece artıran ve zararlı kabul edilen 2.000 Volt/Metre olarak belirlenmiştir. Buna göre baz istasyonları gibi elektromanyetik dalga yayan cihazlarda uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen zararlı olmadığı bilinen standart bu değerin 50`de biri olan 41 Volt/Metre olarak uygulanmaktadır" dedi.
 
Elektromanyetik ışıma limit değerinin, tüm Avrupa ülkeleri için Dünya Sağlık Örgütü`ne bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Uluslararası İyonize Olmayan Işımadan Korunma Komisyonu (ICNIRP) tarafından yapılan çalışmalarla belirlendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tunaya Kalkan, dünyada 41 Volt/Metre olarak belirlenen standardın Türkiye`de BTK tarafından 4 kat daha aşağı çekerek, zararlı sınırın 200`de biri olan 10 V/m olarak uygulanmasına karar verildiğini belirtti. Prof. Dr. Tunaya Kalkan, elektromanyetik alanlar ve baz istasyonları konusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar ve önerileri şöyle sıraladı:
 
"Radyasyon ile elektromanyetik ışıma birbirine karıştırılmamalıdır. Elektromanyetik dalga iyonlaştırıcı olmayan ışıma sınıfına girerken, radyasyon iyonlaştırıcı ışıma sınıfına dâhildir. Baz istasyonlarından yayılan enerji radyasyon değil elektromanyetik ışımadır ve bunlar hücre yapısına yani DNA`ya zarar verecek nitelikteki ışımalar değildir. Mobil iletişim sağlamak için baz istasyonları gerekli ve şarttır. Teknik olarak hiçbir cep telefonu baz istasyonu olmadan iletişim kuramaz. Baz istasyonlarının gerekliliği ise kapsama alanı ve kapasite ihtiyacıyla doğrudan bağlantılıdır.
Çağımız teknoloji çağı. Mobil iletişimin hayat kurtardığı günümüzde teknolojiden vazgeçmek yerine teknolojiyi daha iyi nasıl kullanabiliriz ona yoğunlaşmalıyız. Cep telefonlarını hayatımızın nasıl bir parçası haline getirdiysek, baz istasyonlarının da cep telefonlarıyla iletişim sağlamamızda olmazsa olmaz bir faktör olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz. Baz istasyonu olmadan cep telefonu iletişimi sağlanamaz."
 
Prof. Dr. Kalkan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "Elektromanyetik alanlar konusunda 1998 yılından 2012 yılına değin, 13 ülkede 14 bini aşkın cep telefonu kullanıcısında baş ve boyundaki tümörlerin araştırıldığı INTERPHONE Çalışma Grubu, bu araştırmayı bu yıl sonlandırdı. Bugüne geldiğimizde standartlar artık belirlenmiş ve uygulamalar denetlenir hale getirilmiştir." (Harun Kırmızıtoprak - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir