• DOLAR 32.515
  • EURO 34.61
  • ALTIN 2500.154
  • ...
MISIR'DA 28 ŞUBAT UYGULAMALARI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER-Çeviri

Darbeci Sisi’nin Mısır’daki Müslümanlara yaptığı zulümler her geçen gün biraz daha çoğalırken aynı zihniyette olan bazı iş sahipleri de, yeni iş başvurularında Müslümanlara İslami hassasiyetlerinden ötürü zorluklar çıkarıyor. Mısırlı Hanan da bunlardan sadece biri.

Mısırlı Hanan, lisedeki yüksek başarısı ve Eczacılık Fakültesi'ne yerleşmesinin ardından, yeteneklerine uygun bir iş bulabileceği düşüncesiyle iş başvurusunda bulundu. Ancak giydiği peçe, en temel hakkına uygun bir işe girme konusunda dahi kendisini savunmasız bıraktı.

PEÇELİ OLDUĞU SÜRECE İŞE ALINMAYACAKMIŞ
Mısırlı Hanan El-Cezire ile yaptığı röportajda, iş başvurusunda bulunduğu Sağlık Kurumu müdürü kendisini peçeli olduğu sürece işe alamayacaklarını söyledi. Kurumun iddiasına göre bu, halk ile ilişkiler esnasında yüzünün doğru anlaşılabilmesi için gerekliymiş. Hanan yaşadığı bu olayın mezuniyet sonrası unutamayacağı bir olay olduğunu aktardı.

Hanan, “Bu durum karşısında peçeli olmayı savundum ancak kurumun müdürü takındığı tavırda ısrar etti ve benden başka bir iş bulmamı veya başka bir sağlık kurumuna başvurmamı istedi.” Şeklinde konuştu.

Hanan, Mısır’da zaten birçok kadının bu gibi olaylara maruz kaldığını söyleyerek, “Birçok kişi özgürlük ve eşitlik hakkında konuşsa da, vakıada çok katı bir ırkçılık var” ifadelerini kullandı.

PEÇE TAKTIĞI GEREKÇESİYLE ÖDÜLLENDİRİLMEDİ
Hanan davası ilk değil. Öğrenci Sarah Abdel-Fattah’ın okul müdürü de, bilimsel araştırmalardaki üstün başarısına rağmen peçe taktığı gerekçesiyle ödüllendirilmesini engellemeye çalıştı. Ayrıca Sarah bu durumu şikâyet etmeye çalıştığında “Peçelilere Hayır” sloganıyla karşılaştığını kendi facebook sayfasında yazdı.

ANAYASAYA AYKIRI
Hukukçu Mohamed Anwar konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Peçenin yasaklanması ve engellenmesine ilişkin herhangi bir kararın, cinsiyet, renk veya inançla ilgili olarak eşitlik sağlayan Mısır Anayasasına ve uluslararası insan hakları belgelerine aykırı olduğunu dile getirdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir