• DOLAR 32.342
  • EURO 35.146
  • ALTIN 2311.305
  • ...
SON DAKİKA
Akıllı Şehirleri Kim – Hangi Amaçla Kuruyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber /  Faruk Kuzu  -haber yorum

Kulaklarımız “Akıllı telefon –akıllı araba- akıllı ev- akıllı yaşam alanı…” söylemlerine iyice alıştırıldıktan sonra şimdi de “Akıllı Şehir(ler)” söylemi teoriden pratiğe geçirilmeye başlandı.

Dünyanın belli başlı metropollerinin yanı başına “Yeni ve Akıllı Şehirler” inşa ediliyor. Mesela Çin’de, Kazakistan’da, İspanya’da, Hollanda’da bu tür şehirler insanlığa yeni bir yaşam tarzı sunmakla kalmayacak “Dijital Uygarlık” denilen yeni dönemin de en önemli uygulama alanları olacaklardır. Akıllı şehir vikipedia’da “Akıllı şehir, veri toplamak için algılayıcıların elektronik türlerini kullanan ve ardından bu verileri varlıkları ve kaynakları verimli bir şekilde yönetmek için kullanan kentsel bir alandır” şeklinde geçer. Ancak bu olayın magazinsel boyutudur.

Bu büyük projenin sahipleri daha önce yazdığımız gibi “Küresel Sermaye” sahipleridir. Bu işte kullandıkları en uygun araç ise tabi ki ÇİN’dir. Ajanslara düşen yeni bir habere göre Çin Suriye pastasından pay almak için harekete geçiyor. Haber şöyle:

“Suriye’nin Pekin Büyükelçisi İmad Mustafa, El-Watan gazetesine yaptığı açıklamada, Pekin’in Suriye’nin yeniden inşası konusunda önemli adımlar atacağı sinyalini verdi.

Büyükelçi, “Suriye, Çin’in Kemer ve Yol Projesi’nin ayrılmaz bir parçasıdır. Biz Suriyelilerden istenense, Çin tarafına tüm projeleri ve fikirleri sunmaktır. Pekin hükümeti, Kemer ve Yol Projesi ile ilgili tüm projelere Suriye’nin dahil edilmesi konusunda istekli” ifadelerini kullandı.

Rusya’dan özel şirketler de anlaşma kapsamında Suriye’deki yatırımlarına başladı. Başkent Şam’ın lüks mahallelerinde akıllı bir şehir inşa etmeyi içeren “Marota City” projesi şu ana kadar en dikkat çeken projelerden biri oldu.

Suriye'nin yeniden inşasına dahil olan ülkeler için büyük bir pasta ayrılmış durumda. Analizlere göre Suriye'nin yeniden inşası için ilk aşamada 400 milyar dolarlık bir yatırım fırsatı bulunuyor.”

Evet önce Ortadoğu’yu yakıp yıktılar sonra imar ihaleleriyle ÇİN’i bölgeye çekecekler. “Akıllı Şehir” projesiyle de yeni “Smart city-Akıllı şehirler” kurup buralardaki insanları tam “KONTROL” edeceklerdir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir